Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei: „Sunt convinsă că aderarea la Schengen va urma”
- Mădălina Dinu
- 27 decembrie 2022, 18:35
Annalena Baerbock, Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, a declarat că în deși eșecul din Consiliul JAI a fost „o mare dezamăgire”, aderarea României la Schengen este inevitabilă.
Ministrul german de externe și-a exprimat opinia vizavi de aderarea la spațiul Schengen al României și al Bulgariei. Annalena Baerbock a afirmat că „România și Bulgaria au făcut multe pentru a fi pregătite în vederea aderării la spațiul Schengen”, iar Germania „s-a luptat până în ultima clipă pentru o decizie diferită”, făcând referire la tensiunile iscate de veto-ul Olandei și al Austriei.
„România și Bulgaria au făcut multe pentru a fi pregătite în vederea aderării la spațiul Schengen. În special România a depus mari eforturi și îndeplinește toate cerințele. Faptul că aderarea nu a avut loc acum este, prin urmare, o mare dezamăgire. Ne-am luptat până în ultima clipă pentru o decizie diferită.
În data de 8 decembrie, în drum spre Irlanda, am discutat din avion cu omologul meu austriac. De asemenea, ministrul federal de interne a a depus toate eforturile la Bruxelles. Şi cancelarul Scholz a intervenit. În opinia mea, faptul că nu s-a ajuns la un acord a fost o greșeală în plan european și geopolitic. Este cu atât mai important ca acum să privim înainte. Chiar dacă anul acesta nu a fost posibil: Consiliul nu a spus "nu", ci doar nu a spus încă "da". Sunt convinsă că aderarea la Schengen va urma. În acest scop, este important să repunem rapid în UE această problemă pe ordinea de zi”, a răspuns Baerbock pentru Digi24.
Criza energetică, o chestiune a securității UE
Întrebată dacă UE capabilă să rezolve problema crizei energetice, Baerbock a dat ca exemplu Germania, care a adoptat „cel mai ambițios pachet legislativ din istoria” lor, cu scopul de a renunța definitiv la combustibilii fosili.
„În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, am resimțit peste tot în Europa ce înseamnă să fii dependent de regimuri autoritare. Putin folosește energia ca pe o armă - a trebuit să învățăm această lecţie dureroasă. De aceea, problema aprovizionării cu energie a Europei nu este numai o chestiune de preț, ci mai ales o chestiune a securităţii noastre. Din acest motiv, Germania a adoptat cel mai ambițios pachet legislativ din istoria noastră pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili: până în 2030 vom obține 80 % din energia electrică din surse regenerabile. Și în UE cursul este acum stabilit clar în favoarea tranziției energetice”, a spus Baerbock.