Obligația pe care toți românii vor trebui să o respecte. Camera Deputaților a adoptat legea

Obligația pe care toți românii vor trebui să o respecte. Camera Deputaților a adoptat legeaBloc. Sursa: Pixabay

Românii care stau la bloc vor trebui să se conformeze noilor reguli în ceea ce privește eficiența din punct de vedere energetic. Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică.

Mai exact, acesta prevede ca toți românii care stau la bloc vor fi obligați să își pună contoare la calorifere, inteligente și individuale. Au fost înregistrate 261 de voturi pentru și 11 abțineri.

Este vorba despre transpunerea în legislația națională a Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Românii vor fi obligați să aibă contoare la calorifere

Astfel, cei care stau la bloc vor avea oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Prin această metodă, cu toții vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu, dar şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

În plus, noile prevederi instituie obligativitatea de a se monta contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, răcire sau de apă caldă menajeră. Acestea vor fi instalate în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, potrivit stirileprotv.ro.

Cât costă un repartitor

Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră. Un astfel de aparat nu este scump, costând între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Cu toate acestea, vor exista costuri în plus, cum ar fi citirea lui lunară, ce va fi între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer.

Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News