Numărul spermatozoizilor s-a redus cu peste 50%. Cauze și efecte pentru specia noastră
- Adriana Popescu
- 16 noiembrie 2022, 15:18
În ultimii 46 de ani, la nivel mondial, numărul mediu de spermatozoizi a scăzut dramatic cu peste 50%. Iar din anul 2000, această tendință a început să accelereze. Acestea sunt concluziile alarmante ale unui studiu publicat recent în revista Human Reproduction Update și realizat de oameni de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și de la Școala de Medicină Icahn din New York. Echipa internațională, condusă de oamenii de știință Hagai Levine și Shanna Swan și alcătuită din cercetători din Danemarca, Brazilia, Spania, Israel și Statele Unite, a evaluat datele colectate în 53 de țări în perioada 2011- 2018. Experții au analizat tendințele legate de numărul de spermatozoizi în regiunile din America de Sud și America Centrală, Asia și Africa. Aceeași echipă de cercetare demonstrase deja o scădere a nivelului de spermatozoizi în America de Nord, Europa și Australia, iar noul studiu arată că această tendință este mai accelerată în secolul 21.
''Datele sunt mai mult decat elocvente şi ne arată că trebuie să atenuăm urgent această amenințare serioasă la adresa fertilității masculine. E un lucru pe care nu-l mai putem amâna'', spune Luigi Montano, Uroandrolog, coordonator al proiectului de cercetare EcoFoodFertility și președinte al departamentului de Andrologie al Societăţii Italiene de Reproducere Umană (SIRU). ''Se știe de mult că fertilitatea masculină este în scădere în țările occidentale'', subliniază Montano. ''Şi apar din ce în ce mai multe dovezi științifice care arată o deteriorare a calității materialului seminal, semn că poluarea mediului și stilul de viață inadecvat par să aibă un efect extrem de negativ asupra sănătății masculine și asupra capacității de reproducere'', adaugă profesorul Montano.
''Este pentru prima dată cand datele indică o scădere semnificativă a numărului total de spermatozoizi și a concentrației acestora, în special în America de Sud, în Asia și Africa, zone care, în special în ultimele două decenii, au înregistrat rate semnificative de exploatare și poluare a mediului – explică Montano -. Autorii se referă și la modificări ale dezvoltării tractului reproducător în perioada vieții fetale în raport cu afectarea fertilității și alți indicatori ai disfuncției reproductive, din cauza stilului de viață nesănătos şi a substanțelor chimice dispersate în mediul înconjurător''. În plus, afectarea fertilității masculine ar putea fi chiar mai gravă și mai profundă decât cele raportate de analiza cantității și concentrației spermatozoizilor. ''În Italia, datorită studiului FASt (Fertilitate, Mediu, Stil de viață) finanțat de Ministerul Sănătății, studiu care a analizat trei zone cu o rată ridicată de poluare a mediului, Brescia, Frosinone, Acerra şi publicat în revista internațională European Urology Focus, am constatat existenţa unor riscuri mari de reproducere la tinerii nefumători sănătoși, o problemă care într-o țară precum Italia cu o natalitate foarte scăzută nu poate fi trecută cu vederea'', adaugă Montano.
Dar, în timp ce știința continuă să-și perfecționeze tehnicile de analiză, specialiștii invită bărbații să acționeze în primă persoană pentru a-și păstra capacitatea de reproducere, încă de la o vârstă foarte fragedă, întrucât această problemă, încă nerecunoscută, este esenţială pentru supraviețuirea speciei, aşa cum spun şi autorii lucrării care subliniază. ''Din acest motiv, considerăm că este esențial să promovăm cultura prevenției și în special pe cea a fertilității aflată la risc în viitorul destul de apropiat, motiv pentru care este necesar să implicăm echipe de medici generaliști, pediatrii și biologi pentru un proiect amplu de prevenție, în special andrologică'', conchide profesorul Montano, notează ilfattoquotidiano.it
(Traducerea Rador)