Klaus Iohannis a semnat legea care permite Poliției Rutiere să ridice mașinile parcate neregulamentar
- Andra Puiu
- 15 noiembrie 2022, 13:45
Vești proaste pentru milioane de șoferi. Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 15 noiembrie, un act normativ potrivit căruia Poliția Rutieră va avea o nouă atribuție.
Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 15 noiembrie, actul normativ pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Este vorba de articolul care vizează circulația pe drumurile publice. De acum, Poliţia Rutieră va avea posibilitatea să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.
După ce Poliția Rutieră va dispune ridicarea mașinilor care nu sunt staționate regulamentar, ele vor fi depozitate în locuri special amenajate. Ridicarea și depozitarea se va face administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz, se explică în legea promulgată.
Cine a propus noua lege
Inițiatorul propunerii legislative este deputatul USR Cătălin Drulă. Politicianul a explicat că proiectul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, al persoanelor însoțite de copii mici. Ele sunt nevoite să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini.
De asemenea, liderul USR a susținut că de multe ori s-a întâmplat ca anumite instituții să fie blocate de mașini care erau parcate neregulamentar. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, dacă se întâmplă un caz grav, iar pompierii sunt chemați pentru a stinge un incendiu, autospecialele nu ar putea ieși interveni din cauza mașinilor parcate ilegal. Atunci când a fost votat în Camera Deputaților, proiectul de lege a obținut 232 de voturi pentru, trei împotrivă. De asemenea, au fost și 29 de abțineri.
Ce legi au mai fost promulgate de Klaus Iohannis marți, 15 noiembrie
Președintele României a mai promulgat marţi, 15 noiembrie, încă două legi. Este vorba de legea privind stabilirea cadrului organizatoric în scopul operaţionalizării la nivel naţional a Sistemului de intrare/ieşire şi a Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile.
Cea de-a doua lege este cea care vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2019 privind acordarea unor facilităţi fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. De asemenea, noua lege aduce o completare Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, informează Agerpres.