Război în Ucraina, ziua 237. Kievul atacat de drone kamikaze, lupte grele în Donbas. Foto

Război în Ucraina, ziua 237. Kievul atacat de drone kamikaze, lupte grele în Donbas. Foto Sursa: Presa din Rusia

Război în Ucraina, ziua 237. Uniunea Europeană caută dovezi concrete despre posibila implicare a Iranului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, pe 17 octombrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell. Au apărut imagini drone kamikaze pe cerul Kievului în zorii zilei de luni, 17 octombrie.

Război în Ucraina, ziua 237. Ucrainenii au doborât 36 din cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia Război în Ucraina, ziua 236. Rusia a bombardat masiv Ucraina cu ceea ce Kievul a identificat drept drone Shahed -136, livrate de Iran.

Moscova a confirmat valul de atacuri, susținând că a folosit arme de înaltă precizie. Cel puțin şapte oameni au fost uciși în capitala ucraineană, se arată în raportul oficialilor.

Primele imagini cu atacul Rusiei în centrul Kievului cu drone kamikaze pentru a doua oară într-o săptămână

Soldații au tras în aer încercând să doboare drone după ce exploziile au zguduit centrul Kievului, în timp ce locuitorii au fugit după adăpost. O rachetă antiaeriană a putut fi văzută curgând pe cerul dimineții, urmată de o explozie și flăcări portocalii. Ulterior, Reuters a văzut bucăți dintr-o dronă folosite în atac, care purtau cuvintele: „Pentru Belgorod” – o aparentă referire la bombardarea ucraineană a unei regiuni rusești la granița cu Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sistemul de apărare aeriană funcționează deasupra orașului nostru, așa că recomand tuturor să rămână în adăposturi”, a spus primarul Volodimir Borisenko pe Facebook. „Situația este sub control. Forțele noastre armate își fac treaba bine. Dar amenințarea rămâne”.

Inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze atacă toată Ucraina

O clădire rezidențială a fost lovită la Kiev, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe Telegram. „Inamicul ne poate ataca orașele, dar nu ne va putea distruge. Ocupanții vor primi doar pedepse corecte și condamnarea generațiilor viitoare. Și vom obține victoria”.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 236 | Nou atac cu drone rusești asupra Kievului

Guvernul ucrainean și autoritățile susținute de Rusia din regiunea Donetsk din estul Ucrainei au eliberat luni, fiecare, peste 100 de prizonieri în cadrul unui schimb, potrivit CNN.

Partea susținută de Rusia a eliberat 108 femei, potrivit Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina. Printre ucrainencele eliberate se numără membre ale forțelor armate, din cadrul Marinei, Gărzii Naționale și Gărzii de Frontieră.

„Azi a avut loc un alt schimb pe scară largă de prizonieri de război. Am eliberat 108 femei din captivitate. A fost primul schimb exclusiv de femei”, a declarat șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andriy Yermak.

Autoritățile susținute de Rusia au eliberat, de asemenea, 12 civili ucraineni. „A fost un schimb foarte tensionat”, a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, pe Telegram.

Uniunea Europeană a aprobat asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat alocarea de asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, ceea ce ridică la 3,1 miliarde de euro susţinerea în materie de securitate pe care Bruxellesul a acordat-o Administraţiei de la Kiev de la începerea invaziei ruse.

„Consiliul a adoptat astăzi măsuri suplimentare de asistenţă în cadrul Instrumentului European de Pace (EPF), pentru a susţine în continuare capabilităţile şi rezistenţa forţelor armate ucrainene. Prin această acţiune, Uniunea Europeană intensifică sprijinul pentru a ajuta Ucraina să îşi apere suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional şi pentru protejarea populaţiei civile de agresiunea rusă aflată în curs”, anunţă Consiliul UE.

Iranul neagă faptul că a furnizat drone kamikaze Rusiei

Iranul a declarat că nu a furnizat Rusiei drone kamikaze (sinucigașe) pe care să le folosească în Ucraina.

„Știrile publicate despre Iranul care furnizează Rusiei drone au ambiții politice și sunt difuzate de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părți a țărilor aflate în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, potrivit The Guardian.