Europa se apropie de Africa pentru a face rost de gaze naturale

Europa se apropie de Africa pentru a face rost de gaze naturaleSursa foto: Dreamstime.com

Un nou proiect de gaze naturale lichefiate în largul coastei de vest a Africii poate fi finalizat doar în proporție de 80%, dar perspectiva unui nou furnizor de energie a atras vizitele liderilor Poloniei și Germaniei.

Noi acorduri

Câmpul inițial din apropierea coastelor Senegalului și Mauritaniei este de așteptat să conțină aproximativ 425 de miliarde de metri cubi de gaz, de cinci ori mai mult decât a folosit Germania, dependentă de gaz, în tot anul 2019. Dar producția nu este de așteptat să înceapă până sfârșitul anului viitor.

Acest lucru nu va ajuta la rezolvarea crizei energetice a Europei declanșată de războiul Rusiei în Ucraina. Totuși, Gordon Birrell, director executiv al co-dezvoltatorului proiectului spune că dezvoltarea „nu ar putea fi mai oportună”, deoarece Europa încearcă să-și reducă dependența de gazul natural rusesc pentru alimentarea fabricilor, generarea de electricitate și încălzirea locuințelor.

„Evenimentele mondiale demonstrează rolul vital pe care (gazul lichid) îl poate juca în susținerea securității energetice a națiunilor și a regiunilor”, a spus el la o întâlnire a industriei energetice în Africa de Vest. În timp ce rezervele de gaze naturale ale Africii sunt vaste, iar țările nord-africane, cum ar fi Algeria, au conducte deja legate de Europa, lipsa infrastructurii și provocările de securitate i-au împiedicat de mult pe producătorii din alte părți ale continentului să crească exporturile.

Producătorii africani încheie tranzacții sau reduc consumul de energie, astfel încât au mai mult de vândut pentru a-și spori finanțele, dar unii lideri avertizează că sute de milioane de africani nu au electricitate și este nevoie de provizii acasă. Nigeria are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Africa, a declarat Horatius Egua, un purtător de cuvânt al ministrului petrolului, deși reprezintă doar 14% din importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat.

Europa s-a luptat pentru a asigura surse alternative, deoarece Moscova a redus fluxurile de gaze naturale către țările UE, declanșând creșterea prețurilor la energie și așteptări tot mai mari de recesiune. UE, formată din 27 de națiuni, ai cărei miniștri ai energiei se reunesc săptămâna aceasta pentru a discuta un plafon al prețului gazului, se pregătește pentru posibilitatea unei opriri complete din Rusia, dar a reușit totuși să umple rezervele de gaze la 90%.

Lipsa de electricitate

Liderii europeni s-au adunat în țări precum Norvegia, Qatar, Azerbaidjan și mai ales în cele din Africa de Nord, unde Algeria are o conductă care merge spre Italia și alta către Spania. Italia a semnat un acord de gaz de 4 miliarde de dolari cu Algeria în iulie, la o lună după ce Egiptul a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană și Israel pentru a crește vânzările de GNL.

Liderii africani precum președintele senegalez Macky Sall doresc ca țările lor să profite de aceste proiecte, chiar dacă sunt descurajați să utilizeze combustibili fosili. Nici ei nu vor să exporte totul – se estimează că 600 de milioane de africani nu au acces la electricitate, potrivit Associated Press.