Românii vor plăti mai puțin pentru lemnele de foc. Premierul a insistat pentru scăderea prețului la metrul cub. „Românii să treacă cu bine iarna care vine”

Românii vor plăti mai puțin pentru lemnele de foc. Premierul a insistat pentru scăderea prețului la metrul cub. „Românii să treacă cu bine iarna care vine” Sursa foto: Gov.ro

Prețul lemnelor de foc achiziționate de populație va fi plafonat la suma de 400 de lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă în preambulul ședinței de guvern în care a fost adoptat actul normativ. De altfel, prim-ministrul a fost cel care a insistat pentru scăderea prețului de la 500 la 400 de lei. De asemenea, a fost stabilit prețul plafonat pentru brichetele de lemn, folosite la încălzirea gospodăriilor, la 1.500 de lei și pentru peleți, la 2.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în preambulul ședinței de guvern care vor fi prețurile plafonate la metrul cub de lemne de foc și la produsele derivate din acestea, folosite la încălzirea gospodăriilor. Executivul a adoptat, la ședința de miercuri, 5 octombrie, un act normativ care stabilește noul preț la care pot fi vândute aceste produse. Totodată, în același context, Nicolae Ciucă a anunțat că România va furniza Republicii Moldova un ajutor constând într-o 130.000 de metri cubi de lemne de foc pentru încălzire.

„Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. Este o decizie pe care o așteaptă peste 3 milioane de oameni, mai exact peste 3 milioane de gospodării. Este vorba despre acele gospodării care folosesc lemnul de foc pentru încălzire. Astfel, conform actului normativ, prețul lemnului de foc va fi plafonat la prețul de 400 de lei pentru un metru cub, iar prețul brichetelor de lemn va fi stabilit la 1.500 de lei pe tonă. De asemenea, va fi stabilit un preț de vânzare plafonat la 2.000 de lei pentru peleți”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

El a precizat că toate aceste prețuri au TVA-ul inclus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E o măsură discutată. O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a mai precizat premierul.

Precizările lui Tánczos Barna

La rândul său, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a subliniat că plafonarea prețului la lemne și produse derivate este necesară în contextul majorărilor de costuri de pe piețele internaționale. El a arătat că produsele ale căror prețuri sunt stabilite de guvern sunt utilizate în gospodării, pentru încălzire pe timpul iernii.

„Pe piața lemnului de foc, în urma evoluțiilor de pe piața internațională, se văd, se resimt efectele creșterilor de preț, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică și la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecție pentru cetățeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a prețului la lemnul de foc și derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuințelor”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

România ajută Moldova cu lemne de foc

În acest context, Nicolae Ciucă a anunțat că România va acorda Republicii Moldova, un ajutor care va consta într-o cantitate de 130.000 de metri cubi de lemne.

„Ținând cont, de asemenea, de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, astăzi, aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a mai precizat Nicolae Ciucă.