Dosarul lui Sorin Oprescu, în aer până în octombrie. Fostul primar speră la o anulare a pedepsei

Dosarul lui Sorin Oprescu, în aer până în octombrie. Fostul primar speră la o anulare a pedepseiSursa foto: CarolRobert | Dreamstime.com

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a depus o contestație prin care speră să obțină anularea pedepsei în dosarul mitei de la Ciolpani, chiar dacă se află în Grecia și autoritățile de acolo au statuat că nu îl extrădează.

Medicul consideră ca această decizie este una nedreaptă și va merge până în pânzele albe pentru a demonstra acest lucru. Avocații săi au menționat în sala de judecată faptul că a intervenit prescripția în ceea ce-l privește, motiv pentru care ar trebui să se ia act de acest lucru iar pedeapsa să fie anulată, conform deciziei CCR.

Numai că din cauza jurisprudenței neunitare și a faptului că diferite instanțe au luat decizii diferite în ceea ce privește prescripția, Înalta Curte va stabili exact cum se aplică hotărârea, pe data de 25 octombrie. Probabil și celelalte dosare ale fostului primar al Capitalei, cele în care contestă și executarea pedepsei și cele în care cere anularea ei vor fi amânate până când magistrații supremi vor decide legat de CCR. Situația nu este singulară, la nivelul întregii țării sunt mii de dosare care așteaptă soluționare de la Înalta Curte.

Sorin Oprescu a fost condamnat anul acesta la 10 ani și 8 luni de închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită de 25000 de euro de la un fost angajat al primăriei. Medicul a negat întotdeauna cu vehemență acuzațiile, iar cu 2 săptămâni înainte de pronunțare a plecat din România către Grecia, acolo unde este stabilit și fiul său. În acest moment Oprescu se află în Atena unde a primit decizia a autorităților elene prin care se atestă că nu va fi extrădat în România.

Condițiile de detenție din Grecia, criticate la Bruxelles

Condițiile de detenție pentru persoanele închise în penitenciarele din Grecia sunt descrise drept „un afront la adresa demnității umane”. Afirmația apare într-un raport publicat de Consiliul Europei care evaluează închisorile din Grecia. Documentul are la bază observațiile făcute după vizita mai multor locuri de detenție. Pe de altă parte, deși se confruntă cu grave probleme, în loc să și le rezolve, autoritățile elene reclamă condițiile din penitenciarele românești. Așa au justificat instanțele grecești refuzul de a-l extrăda pe doctorul Sorin Oprescu.

Raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante (CPT) al Consiliului Europei a fost realizat în urma mai multor vizite la cinci închisori din Grecia. Reprezentanții Comitetului au văzut închisorile din Korydallos, de lângă Atena, Nigrita, în nordul țării şi pe cele din insulele Kos, Chios şi Corfu. Vizitele s-au derulat pe parcursul a două săptămâni la finalul anului trecut.

Obiectivul acestui raport a fost să evalueze condiţiile din închisori după alte recomandări făcute în urmă cu zece ani și care ar fi trebuit implementate. CPT a constatat „o suprapopulare şi condiţii precare de detenţie, violenţe între deţinuţi, lipsa gravă de personal şi servicii de sănătate inadecvate”.