Americanii i-au prins cu minciuna! Armata Rusă are tehnologie din anii '90 în armele-minune. Războiul din Ucraina. Exclusiv
- Dinu Marian
- 4 septembrie 2022, 20:30
Anchetatorii care au examinat componentele electronice ale celor mai noi rachete de croazieră și elicoptere de atac ale Rusiei au fost surprinși să găsească tehnologie veche de zeci de ani reutilizată de la modelele anterioare. În timp ce forțele rusești trag cu arme ghidate cu precizie asupra unor ținte militare și civile din Ucraina, ofițerii din cadrul serviciului de securitate ucrainean, în colaborare cu analiști privați, au colectat părți ale rachetelor prăbușite pentru a desluși secretele inamicului lor.
Armele analizate sunt vârfuri de gamă din arsenalul rusesc. Dar ele conțineau componente destul de slab tehnologizate, au declarat analiștii care le-au examinat, inclusiv un sistem de navigație prin satelit care a fost găsit și în alte muniții capturate. Aceste constatări sunt detaliate într-un nou raport publicat de către Armament Research, un grup independent cu sediul în Marea Britanie care identifică și urmărește armele și muniția folosite în războaiele din întreaga lume. Echipa de cercetare a examinat materialul rusesc în luna iulie, la invitația guvernului ucrainean, scrie John Ismay, corespondent la Pentagonului și fost ofițer în Marina Militară în ziarul New York Times. .
Raportul distruge legendele Moscovei potrivit cărora ar avea o armată reconstruită la nivel național care rivalizează din nou cu cea a adversarilor săi occidentali. Dar arată, de asemenea, că armele pe care Rusia le folosește pentru a distruge orașele ucrainene sunt adesea alimentate de inovații occidentale, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a invadat Crimeea în 2014. Aceste restricții au fost menite să oprească expedierea de articole de înaltă tehnologie care ar putea ajuta capacitățile militare ale Rusiei.
"Am văzut că Rusia refolosește aceleași componente electronice în mai multe arme, inclusiv în cele mai noi rachete de croazieră și elicoptere de atac ale lor, și nu ne așteptam să vedem acest lucru", a declarat Damien Spleeters, un investigator al grupului care a contribuit la raport. "Armele ghidate rusești sunt pline de tehnologie și componente non-rusești, iar majoritatea cipurilor de calculator pe care le-am documentat au fost fabricate de țări occidentale după 2014".
Cum a încălcat embargoul
Modul în care Rusia a obținut aceste piese nu este clar. Spleeters îi întreabă pe producătorii de semiconductori dacă produsele lor au ajuns în armele rusești, fie prin tranzacții legitime, fie prin achiziții de tip "straw-man" puse la cale pentru a ocoli sancțiunile.
Anchetatorii au analizat rămășițele a trei tipuri de rachete de croazieră rusești - inclusiv cel mai nou și mai avansat model al Moscovei, Kh-101 - și cea mai nouă rachetă teleghidată, Tornado-S. Toate acestea conțineau componente identice marcate SN-99 care, la o inspecție atentă, a spus echipa, s-au dovedit a fi receptoare de navigație prin satelit care sunt esențiale pentru funcționarea rachetelor, scrie New York Times.
Spleeters a declarat că utilizarea de către Rusia a acelorași componente a indicat blocaje în lanțul său de aprovizionare și că restricționarea furnizării componentelor SN-99 ar încetini capacitatea Moscovei de a-și reface stocul tot mai mic de arme teleghidate. "Dacă vrei să ai un control eficient și să te asiguri că rușii nu pot pune mâna pe ele, trebuie să știi de ce au nevoie rușii și ce folosesc", a declarat dl Spleeters. "Apoi, este important să știi cum au obținut-o - ce rețele? Ce furnizori au folosit?".
Anchetatorii au descoperit o dependență generală a inginerilor ruși de anumiți semiconductori de la anumiți producători occidentali, nu doar în cazul munițiilor, ci și în cazul dronelor de supraveghere, al echipamentelor de comunicații, al avionicii elicopterelor și al altor bunuri militare. "De-a lungul timpului, rușii au continuat să se întoarcă la aceiași producători", a declarat dl Spleeters. "Odată ce știi asta, devine mai ușor să țintești aceste rețele”. "Dacă ne uităm la cipurile de calculator aflate în aceleași poziții pe mai multe plăci de circuite, acestea au fost întotdeauna realizate de aceiași producători", a spus el. "Ați avea date diferite de producție, dar întotdeauna același producător".
Diferențe puternice între armele de top ale Rusiei și cele ale SUA
Părțile beligerante examinează adesea echipamentele militare capturate pentru a afla valoarea de informații. Dar anchetatorii s-au declarat șocați de aparenta indiferență a Rusiei față de faptul că deține atât de multe arme pe care un adversar ar putea să le supună unui potențial proces de inginerie inversă.
"Acesta este un nivel de tehnologie de la sfârșitul anilor 1990 sau, în cel mai bun caz, de la jumătatea anilor 2000", a declarat Arsenio Menendez, un contractor NASA care, ca hobby, face inginerie inversă pentru componente de arme ghidate, după ce a examinat fotografiile cu electronice militare rusești făcute de cercetători. "Practic, este echivalentul unei console de jocuri video Xbox 360 și se pare că este deschisă oricui dorește să o dezmembreze și să își construiască propria copie a acesteia".
Prin comparație, Departamentul Apărării - DoD din SUA are standarde pe care contractorii militari trebuie să le respecte pentru a face mai dificilă construirea de către statele naționale adversare a propriilor versiuni ale armelor capturate. Pentru a proteja aceste cunoștințe operaționale, la care Pentagonul se referă cu termenul anodin de "informații critice ale programului", directivele militare impun utilizarea unor tehnologii anti-falsificare menite să securizeze liniile de cod informatic și instrucțiunile care spun unei arme cum să-și găsească ținta.
Pentagonul a refuzat să comenteze
Directivele Pentagonului făcute publice oferă doar o schiță a domeniului de aplicare și a cerințelor programului, iar alte detalii sunt clasificate. Oficialii militari au refuzat să discute despre orice tehnologii anti-falsificare pe care Departamentul Apărării le-ar putea solicita. "Puteți construi o plasă în jurul unui cip de calculator care, dacă este sondat, va șterge conținutul", a declarat Menendez, adăugând că astfel de protecții au fost folosite în bunuri comerciale precum cititoarele de carduri de credit pentru a reduce furtul și frauda.
Sistemul de navigație rusesc seamănă cu arhitectura open-source a receptoarelor GPS, care nu face obiectul restricțiilor federale privind vânzarea și exportul de articole de apărare, a spus el. "O echipă de studenți de la facultate cu specializare în inginerie electrică ar putea construi acest lucru", a spus el.
Amestecul de piese pe care Rusia îl folosește pentru a-și construi armele ghidate poate ajuta, de asemenea, să explice de ce rachetele sale de croazieră nu sunt uneori foarte precise, a spus dl Menendez. Erorile comise de unitățile GPS nestandardizate în procesarea semnalelor de satelit pot face ca, în cele din urmă, o rachetă de croazieră să-și rateze ținta cu o marjă mare. Abordarea rusă în ceea ce privește electronica armelor pare a fi "dacă nu poți ține pasul, fură tehnologia și fă tot ce poți cu ea", a spus Menendez.