Taiwanul va spori cooperarea în domeniul cipurilor cu „partenerii democratici”

Taiwanul va spori cooperarea în domeniul cipurilor cu „partenerii democratici” China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Taiwanul este dispus și capabil să consolideze cooperarea cu partenerii democratici în construirea unor lanțuri de aprovizionare durabile pentru cipurile democrației”, a declarat președinta Taiwanului.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat luni că Taiwanul dorește să asigure furnizarea continuă de cipuri partenerilor săi din SUA în ceea ce ea a descris drept „cipuri pentru democrație", relatează Baha.

„Securitatea economică este un pilon important al securității naționale și regionale", a declarat Tsai. „Taiwanul este dispus și capabil să consolideze cooperarea cu partenerii democratici în construirea unor lanțuri de aprovizionare durabile pentru cipurile democrației."

Comentariile vin în contextul vizitei oficiale a guvernatorului Eric Holcomb, al treilea turneu al unei delegații americane pe insulă, după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat țara luna trecută, stârnind critici din partea Chinei și declanșând cea mai gravă criză geopolitică și de securitate din istoria recentă a regiunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

O delegație a Congresului SUA, în Taiwan pentru o vizită de două zile

Senatorul Ed Markey (D-MA), reprezentantul John Garamendi (D-CA), reprezentantul Alan Lowenthal (D-CA), reprezentantul Don Beyer (D-VA) și reprezentantul Aumua Amata Coleman Radewagen (R-AS) s-au aflat în Taiwan în perioada 14-15 august, „ca parte a unei vizite mai ample în regiunea Indo-Pacific", se arată în comunicat. Grupul s-a întâlnit cu înalți oficiali taiwanezi pentru a discuta despre relațiile dintre SUA și Taiwan, securitatea regională, comerțul, lanțurile de aprovizionare globale și alte probleme importante de interes comun.

Vizita a avut loc în contextul în care relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate, în condițiile în care Beijingul trimite avioane de luptă și avioane de vânătoare-bombardament în Thailanda înaintea unor exerciții militare comune, iar Casa Albă a anunțat anterior că armata sa va efectua noi treceri aeriene și maritime în Strâmtoarea Taiwan în următoarele săptămâni.