Guvernul pregătește suprataxarea companiilor din energie. Propunerea a fost făcută în coaliția de guvernare

Guvernul pregătește suprataxarea companiilor din energie. Propunerea a fost făcută în coaliția de guvernare Sursa foto: INQUAM_Photos

Guvernul pregătește suprataxarea profiturilor pentru companiile care activează pe piața de energie. O astfel de propunere a fost inițiată de PSD și dezbătută în ședința coaliției de guvernare. Politicienii au luat în discuție și poziția UDMR față de declarațiile premierului maghiar Viktor Orban de la Băile Tușnad. Subiectul a fost încheiat după ce Kelemen Hunor a afitrmat că-și menține susținerea față de premierul maghiar și de declarațiile pe care le-a făcut.

Discuțiile din ședința coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR, s-a întins pe durata a aproximativ patru ore. Liderii partidelor aflate la guvernare au discutat, în principal despre rectificarea bugetară, dar și despre propunerea PSD cu privire la reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici. Astfel, PSD propune o taxă suplimentară pentru companiile care activează pe piața de energie. Valoarea acestei suprataxe va fi de 20% și va fi aplicată profiturilor obținute de companiile din energie.

De altfel, în ultima vreme, președintele PSD, Marcel Ciolacu a dat vina pe companiile care vând energie către populație că profită de situația actuală. El a afirmat că acestea umflă prețurile în mod nejustificat, iar statul este nevoit să le acopere aceste sume. Marcel Ciolacu a vorbit despre speculanții care profită de piața energiei.

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această OUG şi în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă, în energie. Momentan avem compensare. S-a acţionat la timpul potrivit”, spunea Marcel Ciolacu, în urmă cu câtva timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Ciucă cere o analiză privind suprataxarea

În ședința coaliției, premierul Nicolae Ciucă ar fi cerut o analiză din partea ministrului Energiei și a specialiștilor din ministerul de Finanțe. Acest document ar trebui să arate cam câți bani s-ar putea strânge la bugetul de stat din suprataxarea companiilor de pe piața de energie.

După ce analiza va ajunge pe masa premierului, guvernul urmează să elaboreze și o reglementare, o ordonanță de guvern care să arate cum ar putea fi suprataxare profiturile companiilor din acest domeniu.

Totodată, liderii coaliției au decis să nu fie coborâte plafoanele de compensare prevăzute în Ordonanța privind compensările acordate populației pentru energie. Aceste plafoane vor rămâne în vigoare până în primăvara anului viitor, relatează Antena 3.

Kelemen Hunor nu se dezice de declarațiile lui Viktor Orban

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței coaliției a fost legat de poziția UDMR față de discursul cu note rasiste al premierului maghiar, Viktor Orban, de la Băile Tușnad, Kelemen Hunor, președintele UDMR, le-ar fi transmis colegilor din coaliție că-și menține punctul de vedere și susținerea pentru Viktor Orban, Oficialul maghiar a afitrmat că nu se dezice de declarațiile publice pe care le-a făcut pe acest subiect, conform unor surse politice citate de Digi 24.

Kelemen Hunor a declarat, pentru presa din Ungaria, că „nu există niciun pic de rasism la Viktor Orban” și că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. După ce președintele Klaus Iohannis a cerut lămuriri din partea liderilor UDMR, Kelemen Hunor a declarat că nu poate fi vorba despre o criză a coaliției.