Suedia: Imigrația este mai afectată de COVID-19 decât emigrația

Suedia: Imigrația este mai afectată de COVID-19 decât emigrațiasursa foto: arhiva evz

Imigrația în Suedia a fost mai afectată decât emigrația, potrivit raportului recent furnizat de agenția guvernamentală suedeză Statistics Sweden.

Raportul arată că s-a remarcat o scădere a numărului de imigranți în lunile aprilie și mai 2020, luni în care cifrele au fost mai mici comparativ cu lunile corespunzătoare din 2018 și 2019, transmite SchengenVisaInfo.com.

Răspândirea coronavirusului și a noilor sale variante au avut un impact semnificativ și în Suedia.

Urmând exemplul guvernelor altor țări europene, și autoritățile din Suedia au introdus  interdicții de călătorie și alte restricții, ca parte a eforturilor de a proteja viața cetățenilor și de a preveni o nouă creștere a numărului de infectări cu COVID-19. Cu toate acestea, astfel de reguli au afectat în această țară și imigrația, precum și procesul de emigrare.

Totuși, raportul subliniază faptul că este dificil de estimat impactul pe care l-a avut coronavirusul asupra imigrației în țară, după ce o tendință de scădere a fost observată chiar înainte de răspândirea virusului.

Raportul arată că, între motivele pentru care procesul de imigrare a fost facilitat în țară, anul trecut, se numără și eliminarea restricțiilor de călătorie și a altor interdicții impuse pentru oprirea răspândirii virusului.

„De exemplu, în februarie 2021, a devenit posibil să călătorești în Suedia cu prezentarea unui test Covid-19 negativ la sosire”, se arată în declarația publicată de Statistics Sweden.

Potrivit raportului, Suedia a fost țara cel mai adesea desemnată ca loc al nașterii în rândul migranților în 2020, precum și în 2021, în timp ce imigrația în rândul persoanelor născute în Suedia a marcat o scădere semnificativă în acești ani.

În același timp, imigrația în rândul persoanelor născute în țările nordice, precum și în UE a marcat un declin notabil în 2020, în timp ce a marcat o îmbunătățire notabilă în cursul anului trecut; cu toate acestea, modelul a variat semnificativ în diferite teritorii.

Cele mai frecvente țări de origine în rândul persoanelor născute în țările nordice sau în alte țări ale Uniunii Europene, care au imigrat în Suedia anul trecut, au fost următoarele: Germania, Polonia, Finlanda, Danemarca, România, Norvegia.

Potrivit cifrelor furnizate de Statistics Sweden, imigrația în rândul persoanelor născute în Germania a scăzut într-o măsură mai mică în 2020, în comparație cu alte țări precum Polonia, Norvegia, România și Finlanda.

„În 2021, pe de altă parte, imigrația în rândul persoanelor născute în Germania a crescut brusc și a fost cu 46% mai mare decât în ​​anul precedent. Drept urmare, în 2021, imigrația în rândul persoanelor născute în Germania a fost la cel mai înalt nivel din 2008”, se arată în raport.

Creșterea imigrației în rândul persoanelor născute în afara țărilor nordice, precum și în UE, anul trecut a fost în principal rezultatul creșterii imigrației forței de muncă. Potrivit raportului, India, Turcia, Brazilia, Iran, China, precum și Statele Unite și Ucraina au fost cele mai frecvente țări de origine a persoanelor născute în afara teritoriilor nordice, precum și din UE, care au emigrat în Suedia cu permise de muncă anul trecut.

Raportul arată că șapte dintre țările menționate mai sus reprezintă jumătate din totalul imigrației pentru muncă în rândul persoanelor născute în afara teritoriului nordic sau cel al UE în cursul anului trecut.

„Imigranții născuți în India au fost cei care au avut cel mai mare impact, atât asupra declinului din timpul anului pandemic 2020, cât și asupra redresării din anul următor”, se arată în raport.

De asemenea, raportul a subliniat că lucrătorii migranți din Turcia, Brazilia, Iran și Statele Unite au contribuit la o creștere anul trecut, totuși, într-o măsură mai mică în comparație cu cei născuți în India.

Raportul arată că în compatație cu imigrația, ușoare schimbări au fost observate în 2020 și 2021. (Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News