Șeful MI6 susține că Rusia va rămâne fără resurse în scurt timp: „Le va fi din ce în ce mai greu să găsească soldați”

Șeful MI6 susține că Rusia va rămâne fără resurse în scurt timp: „Le va fi din ce în ce mai greu să găsească soldați” Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Richard Moore a spus că soldații ruși vor „trebui să se oprească”, deoarece le este greu să găsească sprijin pe care să îl trimită în prima linie în estul Ucrainei.

Interesul MI6 față de China

Vorbind la un forum de securitate din Aspen, Colorado, Richard Moore a comentat despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin având în vedere zvonurile privind faptul că acesta suferă de boli grave, precum cancerul. „Nu există nicio dovadă că Putin suferă de o boală gravă”, a spus el.

Vorbind la același forum de securitate, William Burns, directorul CIA, a minimizat și speculațiile despre faptul că Putin ar fi bolnav, spunând că este „complet sănătos”. Revenind la China, țara care a devenit cea mai mare amenințare pentru MI6, Richard Moore a spus că un motiv pentru care Ucraina trebuie să câștige în fața Rusiei este că președintele chinez, Xi Jinping, urmărește ce se întâmplă „ca un șoim”.

Despre războiul din Ucraina, șeful spionajului MI6 a spus că Rusia a suferit „mari pierderi”, precum incapacitatea de a schimba guvernul ucrainean și imposibilitatea de a captura Kievul. „Cred că sunt pe cale să rămână fără resurse. Evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să găsească soldați, în următoarele câteva săptămâni, motiv pentru care va trebui să oprească atacurile, în timp ce ucrainenii vor avea oportunitatea de a riposta. Moralul ucrainenilor este tot mai ridicat. Este important pentru ucraineni să-și demonstreze capacitatea de a riposta.”

Șeful MI6 a oferit o idee despre modul în care aliații europeni au intervenit pentru a pedepsi serviciile de informații ale Rusiei pentru rolul jucat în războiul din Ucraina, reducând la jumătate capacitățile de spionaj ale Rusiei în Europa prin eliminarea a peste 400 de spioni ruși care operau sub acoperire diplomatică.

Războiul dintre China și SUA

Întrebat despre China, Richard Moore a spus că agenția dedică mai multe resurse abordării amenințărilor și provocărilor venite din partea Chinei, față de cele venite din partea terorismului.  Întrebat ce lecții ar putea extrage Beijingul din războiul din Ucraina, indiferent de ambițiile pe care le-ar avea guvernul chinez față de Taiwan, Richard Moore a spus că este prea devreme să vorbească despre asta.

Jim Sciutto, corespondentul CNN pentru securitate națională, l-a întrebat pe Richard Moore dacă războiul dintre China și SUA este inevitabil. „Nu cred că este inevitabil”, a spus acesta, susținând că o rezolvare pașnică a problemei – și anume Taiwanul - este dorința ambelor părți. „Dar, în mod clar, trebuie să găsim modalități de a transmite mesaje clare pentru a descuraja China”, a spus acesta potrivit Sky News.