Parlamentul a ratificat Protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul a ratificat Protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la NATO Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Camera Deputaţilor și Senatul României au adoptat miercuri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Toate formaţiunile au votat pentru ratificarea protocoalelor de aderare la NATO ale celor două ţări nordice, iar astfel procedurile pot fi încheiate.

UPDATE: Senatul, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Tot miercuri, și Camera Deputaților a doptat Protocoalele de aderare, în acest fel procedura fiind încheiată.

Din partea Senatului s-au înregistrat 96 de voturi „pentru”, iar un senator nu a votat, în timp ce Camera deputaților a votat cu 227 voturi „pentru”, dar au existat și trei abțineri.

Știre inițială

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia a fost luată de Biroul permanent, reunit marţi în şedinţă online, iar comisiile parlamentare au întocmit raportul asupra proiectului.

Şedinţa Camerei Deputaţilor va fi în format hibrid, cu prezenţă fizică şi online.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, semnate pe 5 iulie la Bruxelles, potrivit tvr.

Klaus Iohannis a trimis în Parlament ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei

Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei, a anunțat Administrația Prezidențială.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949”, se arată în comunicatul Adminsitrației Prezidențiale.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO, iar cele două protocoale de aderare au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.

România, printre primele țări care au aprobat aderarea la NATO a Dinlandei și Suediei

„România se află printre primele state care au iniţiat aceste demersuri de adoptare în plan naţional a deciziei de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Acest demers confirmă, pe de o parte, succesul Organizaţiei Nord-Atlantice ca organizaţie de securitate, dar şi politica „Uşilor deschise”, care a permis consolidarea, întărirea şi extinderea capacităţii sale de a furniza membrilor săi garanţii de securitate, cele mai puternice garanţii de securitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după adoptarea de Guvern a proiectului de lege.