Uniunea Europeană se extinde. Statele membre au semnat un acord istoric
- Andrei Narița
- 19 iulie 2022, 07:37
Cu un război ce pare a nu se mai opri, Uniunea Europeană are planuri mari privind întărirea uniunii în următorii ani. Skopje și Sofia au semnat un protocol care dau undă verde negocierilor pentru aderare.
Albania și Macedonia de Nord urmează să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, după ce toate cele 27 de state membre și-au dat acordul, scrie Agerpres.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a postat pe o rețea de socializare că prin acordul oferit de statele membre blocului comunitar s-a atins „ o nouă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE.”
În urmă cu câteva zile, guvernul Macedoniei de Nord a acceptat compromisul care permite, după mulți ani, deschiderea negocierilor de aderare la UE.
Uniunea Europeană, tot mai atrăgătoare pentru țările din Balcani
Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, a anunțat că prin acest compromis s-a rezolvat litigiul istoric cu Bulgaria, care bloca negocierile.
„Suntem la un pas de prima întâlnire interguvernamentală (cu UE) care va marca, în sfârşit, după 17 ani, începerea negocierilor Macedoniei de Nord cu UE. Începând de astăzi, vom merge înainte spre UE în mod accelerat”, a spus prim-ministrul Macedoniei de Nord.
Decizia a fost salutată de liderii europeni, în special de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, și președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe contul său de Twitter un mesaj destinat guvernului Macedoniei de Nord.
„Un pas crucial pentru Macedonia de Nord (…) care deschide calea unei reuniuni interguvernamentale săptămâna viitoare”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European.
Reamintim că Macedonia de Nord a fost blocată din 2005 în anticamera UE, iar Grecia s-a opus prin veto până în 2018. De asemenea, Sofia a blocat dosarul în 2020 pe fondul unor dispute mai vechi.
Cu toate acestea, Bulgaria și-a ridicat vetoul pe 24 iunie după ce Skopje a anunțat că îi va include pe bulgari între grupurile etnice recunoscute şi „a pune în aplicare” un tratat de prietenie din 2017 urmărind eradicarea discursurilor de ură.