Risc de toxiinfecție alimentară pe litoralul românesc. Ce produse trebuie evitate

Risc de toxiinfecție alimentară pe litoralul românesc. Ce produse trebuie evitateSursa foto: Arhiva EVZ

Plajele din România au devenit adevărate focare de toxiinfecții alimentare, avertizează medicii specialiști. Problemele sunt cauzate de câteva dintre produsele vândute printre șezlonguri și cearșafuri de către persoane neavizate. Care sunt alimentele pe care trebuie să le evitați în timp dacă vă aflați pe litoral.

Uneori, din dorința de a petrece cât mai mult timp pe plajă, turiștii nu mai achiziționează produse proaspete de la vânzători avizați, așa că le aleg pe cele care se pot găsi în imediata apropiere.

Alimentele care produc toxiinfecții alimentare turiștilor de pe plajă

Printre alimentele pe care turiștii români tind să le consume în fiecare vară pe plajă se numără și porumbul fiert sau copt și gogoșile cu ciocolată. Medicii specialiști susțin că acest tip de produse petrec mult prea mult timp în soare, tocmai de aceea pot cauza probleme, precum toxiinfecțiile alimentare, hepatită sau gastroenterocolite acute.

Deși s-a tras un semnal de alarmă în fiecare an, turiștii continuă să achiziționeze produse de acest tip de la cei care se află pe plajă în fiecare zi.

Riscul epidemiologic de a face toxiinfecții alimentare, gastroenterocolite acute, bolile sezonului este crescut. Există riscul de a contracta diverse viroze gastrointestinale, dar nu numai, și o hepatită acută cu transmitere fecală-orală, cum este hepatita A și E”, a declarat Cora Maxim Mitroi, medic infecționist, citat de Cancan.

Deși în fiecare an s-a încercat eliminarea acestor practici a comercianților neavizați, susțin cei care administrează plajele locale din Constanța, turiștii îi încurajează în permanență să revină.

Polițiștii chemați adesea, îi gonesc pe vânzătorii ambulanți, însă aceștia se întorc după numai câteva ore de la plecarea organelor de poliție.

Amenzi de aproximativ 900.000 de lei date pe litoral

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor ai „Comandamentului Sezon Estival 2022” au verificat, în perioada 27.06-10.07.2022, 446 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 96 de sancţiuni în valoare de 896.000 de lei.

Au fost emise o ordonanță de interzicere a activității şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

De asemenea a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 81,604 kg de produse alimentare, precum peşte, carne, produse din carne, preparate culinare, care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.

În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră.
  • comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit, se arată într-un comunicat emis de A.N.S.V.S.A.