Slovenia va elimina gardul de la frontiera cu Croația

Slovenia va elimina gardul de la frontiera cu CroațiaSursa foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Premierul liberal Robert Golob a vorbit, miercuri, despre ineficacitatea acestei măsuri, precum și despre motive "umanitare".

Slovenia va îndepărta gardul de la granița cu Croația, ridicat în timpul crizei migrației din 2015, a anunțat miercuri, 15 iunie, prim-ministrul liberal Robert Golob, scrie publicația franceză Le Monde.

Confruntat cu afluxul a peste jumătate de milion de migranți care traversau mica țară alpină pentru a ajunge în Italia sau Austria, acest membru al Uniunii Europene (UE) și spațiului Schengen a ridicat sârmă ghimpată pe aproximativ 200 de kilometri, acoperind aproape o treime din linia de frontieră cu vecinul său.

„Gardul nu și-a îndeplinit scopul declarat”

„Gardul nu și-a îndeplinit scopul declarat, care era să-i descurajeze pe cei care ar dori să treacă granița”, a explicat domnul Golob în cadrul unei conferințe de presă.

Așa cum s-a promis în cadrul recentei campanii legislative, acesta va fi așadar demontat "până la sfârșitul lunii iunie", "din motive umanitare și pentru că nu și-a îndeplinit obiectivul", a adăugat el.

Numărul sosirilor ilegale a crescut de la începutul anului, a spus premierul. În plus, organizațiile pentru drepturile omului și poliția au avertizat că, din cauza prezenței barierei, mulți imigranți ilegali parcurg acum rute mai periculoase pentru a intra în Slovenia.

Domnul Golob a fost învestit pe 25 mai, la o lună după o mare victorie electorală pentru micul său partid liberal numit Freedom Movement. Fusese aclamat pentru promisiunea de a restabili "normalitatea" și "restaurarea" democrației, după mandatul turbulent al conservatorului Janez Jansa.

Accelerarea procedurilor de procesare a dosarelor migranților

Acesta din urmă, un aliat al liderului ungar Viktor Orban, apărase înființarea acestui gard și a altor dispozitive menite să împiedice migranții să intre pe teritoriul sloven.

Condițiile din centrele de primire a solicitanților de azil sunt "deplorabile", a subliniat succesorul său, domnul Golob, care a anunțat măsuri de îmbunătățire a acestora și de accelerare a procedurilor de procesare a dosarelor migranților din Ucraina sau forțați în fuga lor la o traversare periculoasă a Mării Mediterane. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News