Anunțul zilei pentru bucureșteni. Nicușor Dan are motive de bucurie
- Ionel Sclavone
- 3 iunie 2022, 15:32
Primăria Municipiului București va primi aproximativ 4 milioane de lei pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică. Suma a fost alocată de Ministerul Dezvoltării, iar banii vor ajunge la București și la Otopeni pentru compensarea costurilor legate de achiziția de gaze naturale.
Primăria Generală a Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, va primi bani pentru compensarea costurilor cu achiziția de gaze naturale necesare producerii de energie termică. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a aprobat repartizarea sumei de 4.413.281,20 lei către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale.
Conform spuselor sale, este vorba despre o tranșă din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii de energie termică în sistem centralizat. Suma va acoperi o parte din cheltuielile făcute pentru energia termică în sezonul rece 2021 - 2022, după cum relatează ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Banii sunt pentru acoperirea subvenției pentru consumul de gaze naturale din perioada ianuarie – martie 2022. Suma a fost repartizată către municipiul București și orașul Otopeni din județul Ilfov.
„Până în prezent, din cele 400 milioane lei alocate pentru această activitate, au fost utilizate aproape 345 de milioane de lei, atât sub formă de subvenție la achiziția de gaze naturale și păcură, cât și pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”, a precizat Cseke Attila, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării.
Bani pentru rețelele de gaze prin programul „Anghel Saligny”
În acest context, ministrul Cseke Attila a anunțat că au fost aprobate primele 73 de proiecte pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale. Valoarea totală a acestora se ridică la 3.854.583.847,09 lei, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Conform unui comunicat de presă, cele 73 de proiecte aprobate fac pare din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale. Inițial acestea au fost depuse la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. Ele au fost respinse deoarece valoarea investițiilor propuse a excedat plafonul alocat POIM.
„Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetăţenii care nu sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale şi, prin acest program, vom branşa aproximativ 196.000 de familii la reţeaua de gaze”, a precizat ministrul Dezvoltării, potrivit comunicatului de presă.
Ministrul Cseke Attila a reamintit că prin Programul „Anghel Saligny” sunt alocate fonduri totale în valoare de 65,5 miliarde de lei. Banii sunt destinați extinderi şi modernizării reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi gaz.