Înscrieri grădiniță 2022. Bătaie pe locurile de la grădiniță. Câte sunt disponibile la stat
- Sabina Popescu
- 28 mai 2022, 08:24
Înscrierile la grădiniță în anul 2022 dau bătăi de cap părinților. În Capitală, unde au fost scoase 35.000 de locuri libere la unitățile de stat, jumătate dintre ele au fost deja ocupate la reînscrierea copiilor care urmează să treacă în grupa mijlocie și/sau mare. Criteriile de departajare devin, de asemenea, din ce în ce mai dure. Iată tot ce trebuie să știi despre înscrierile la grădiniță în anul 2022!
Înscrieri grădiniță 2022. Majoritatea locurilor disponibile la stat în cadrul grădinițelor sunt deja ocupate. Părinții sunt din ce în ce mai îngrijorați. Unele cereri ajung să fie respinse din cauza locurilor ocupate, iar criteriile de departajare a pre-școlarilor nu vin deloc în ajutorul tutorilor.
Înscrieri grădiniță 2022. Ce se întâmplă la grădinițele din București
Înscrieri grădiniță 2022. În municipiul București, statul a pus la dispoziția părinților 35.000 de noi locuri la grădinițe. Dintre cele repartizate la Grădinița nr. 88 din Capitală, mai sunt libere doar 58 de locuri.
„221 de locuri avem disponibile, s-au reînscris 163 de preșcolari, avem 58 de locuri libere în acest moment pentru toate cele trei grupe: mică, mijlocie și mare. Probabil că vom primi poate 10,12 dosare in plus. Sunt cereri pe care trebuie să le refuzăm”, a spus directoarea Grădiniței nr. 88 din București, Nadia Bubueanu.
Inspectorul școlar Larisa Gonjete, de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a explicat pentru Antena 3 că se poate ajunge inclusiv până la a se ține cont de proximitatea locului de muncă sau de existența în anumite grădinițe a unor frați sau surori ale copilului ce se vrea a fi înscris la grădiniță pentru ocuparea unui loc.
Înscrieri grădiniță 2022. Cum va avea loc departajarea copiilor
Înscrieri grădiniță 2022. În ceea ce privește ocuparea locurilor de înscriere la grădiniță, aceasta va avea loc în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică. Dacă la o unitate de învățământ preșcolar, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor disponibile, atunci vor fi aplicate câteva criterii de departajare, după cum urmează:
- existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
- existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
- existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
- existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.
În cazul copiilor care nu reușesc să prindă loc la grădinițele de stat, părinții pot aplica la unități private, însă pentru acestea trebuie plătită, lunar, o sumă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei. În această valoare, sunt incluse opționale, precum și materiale creative.