Recensământ 2022. Populația României a scăzut cu trei milioane, în 10 ani. Noi informații de la INS despre autorecenzare
- Emma Cristescu
- 14 mai 2022, 15:15
Recensământ 2022. Populația României continuă să scadă de la un alt la anul, potrivit reprezentanților Institutului Național de Statistică (INS). În 10 ani, populația României a scăzut cu trei milioane. Cifra exactă va fi publicată după încheierea recensământului.
Reprezentanții Institutului Naţional de Statistică au anunțat că cifrele preliminari ale recensământului 2022 arată îngrijorător. În 10 ani, populaţia ţării s-a redus cu aproape trei milioane de persoane.
În următorii 40 de ani, numărul locuitorilor o să scadă sub 15 milioane.
”Estimările inițiale arată o populație rezidentă în jur de 19 milioane de locuitori, mai mică cu un milion față de populația din 2011 și cu două milioane și ceva față de cea din 2002.
Datele vor fi confirmate de rezultatele recensământului”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, la Antena 3.
Acesta a mai precizat că, în România, vârsta medie este în jur de 44 de ani.
”Vârsta medie a populației este îmbătrânită, în jurul a 44 de ani. Și vârsta mediană, tot peste 40 de ani, ceea ce e foarte mult. Ne plasează în rândul țărilor cu o populație îmbătrânită”, a continuat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.
Persoanele care vor să participe la recensământul online o pot face până pe 27 mai. Potrivit analizei de la Institutul Naţional de Statistică, românii sunt interesați de completarea chestionarelor online. Peste opt milioane de chestionare au fost deja completate în doar câteva săptămâni.
Recensământ 2022. Perioada de autorecenzare s-a prelungit
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a anunțat vineri, 13 mai, că a fost prelungită perioada de autorecenzare. Interesul populației a jucat un rol important.
„Am propus preşedintelui Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, domnului ministru Lucian Bode, o propunere de hotărâre. (…) Şi în aceste condiţii avem hotărârea care reglementează noul calendar şi prelungim perioada de autorecenzare în online cu cele două modalităţi până în data de 27 mai 2022, urmând că în perioada 31 mai – 17 iulie 2022 să intrăm în teren numai acolo unde nu avem date culese”, a anunțat Tudorel Andrei, președintele INS.
Autorecenzarea se poate face aici: https://autorecenzare.insse.ro
Completarea chestionarului online. Atenție la informațiile trecute la locul nașterii
Românii care completează chestionarul online trebuie să fie atenți la modul în care completează anumite rubrici. Autoritățile au făcut precizări cu privire la informațiile ce trebuie completate la locul nașterii. Potrivit INS, mulți români au completat greșit această rubrică, trecând localitatea unde se află maternitatea. Pentru „locul nașterii” se ia în considerare locul de reședință al mamei în momentul în care a născut.
„La la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.
Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, au explicat reprezentanții INS.