Ministrul Rafila, campanie de informare cu privire la pastilele de iod: „Vor fi folosite doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear”

Ministrul Rafila, campanie de informare cu privire la pastilele de iod: „Vor fi folosite doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear” Sursa: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a propus celor din CNA să inițieze o campanie de informare a populației țării cu privire la administrarea iodurii de potasiu. Oficialul subliniază faptul că acest tip de medicament poate fi utilizat în caz de pericol nuclear, conform indicațiilor date de specialiști.

Miercuri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le-a transmis membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului că are în plan desfășurarea unei campanii de informare pe tema iodurii de potasiu, despre care spune că „nu trebuie administrată intempestiv”.

Rafila pregătește o campanie de informare

„În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina, având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte de situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens, a reuşit împreună cu Administraţia Rezervelor de Stat şi Antibiotice Iaşi să producă o cantitate suficientă de iodură de potasiu pentru toată populaţia României", a transmis ministrul Rafila celor de la CNA.

Profesioniștii din domeniul Sănătății sunt îngrijorați în privința lipsei de informare cu privire la felul în care trebuie utilizate astfel de medicamente

Ne puteți urmări și pe Google News

„Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare.

Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media - televiziune, radio - este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii", a mai spus Rafila.

Pastilele trebuie luate în maximum şase ore de la expunere

Întrebat dacă ia în calcul faptul că oamenii ar putea utiliza în mod greșit pastilele de iod, Rafila nu exclude o astfel de variantă.

„E posibil, orice e posibil. Dumneavoastră ştiţi că am experimentat, mai ales în pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau, unele foarte toxice, ca să se păzească de COVID. Nu putem să ştim exact ce face fiecare, dar noi trebuie să ne face datoria şi să informăm şi să educăm. (...) Recomandarea este pentru două luni. Sper să fie suficient. În intervalul acesta de timp noi ne organizăm ca să putem să începem distribuirea”, spune Rafila.

Este imposibilă distribuirea în timp util a medicamentelor, în caz de pericol

Ministrul Rafila spune că, în caz de urgență, autoritățile nu pot distribui în timp util pastile de iod populației, astfel că acest lucru trebuie făcut înainte.

„Problema pe care trebuie s-o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că în maximum şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe. 

La Fukushima n-au fost capabili să facă distribuirea în timp util şi ne gândim, totuşi, că e mult mai bine să se facă acest lucru din timp şi oamenii să ştie despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar. Şi scopul acestei campanii este foarte clar în sprijinul acestei teorii", a explicat ministrul.

Măsura a fost deja aprobată de CNA

CNA a aprobat, tot miercuri, solicitarea formulată de Ministerul Sănătății de a difuza, în regim de campanie de interes public, spot-uri TV și radio cu privire la utilizarea iodurii de potasiu.

„Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă", informează spot-ul creat de cei din Sănătate, conform Agerpres.