Decizie de ultimă oră a României în timpul războiului din Ucraina. Oficialii de la Ministerul de Externe au decis
- Simona Suciu
- 19 aprilie 2022, 19:31
România a decis să redeschidă ambasada de la Kiev, după ce personalul fusese repatriat la finele lunii februarie din cauza războiului. Alte 17 state au luat decizii similare în ceea ce priveștre misiunile diplomatice.
România a decis să își redeschidă Ambasada de Kiev, capitala Ucrainei. Anunțul a fost făcut marţi, 19 aprilie, pe rețelele sociale ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev. Reluarea efectivă a activității va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate”, se arată în mesajul lui Bogdan Aurescu, publicat marți pe Twitter.
Războiul a schimbat totul
Din cauza invaziei Rusiei, majoritatea statelor au decis să îți retragă personalul și să închidă ambasadele din Ucraina la finele lunii februarie. România a făcut acest lucru, în a treia zi a războiului din Ucraina, mai exact în 26 februarie. După ce luptele s-au intensificat și forțele ruse s-au apropiat de capitala Ucrainei, România a luat decizia de suspenda activitatea ambasadei de la Kiev. MAE a precizat atunci într-un comunicat de presă că s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei României în Ucraina. Anterior acestei data fusese suspendată și activitatea Consulatului General de la Odesa, personalul fiind de asemenea repatriat.
Ambasadele se redeschid
Tot mai multe țări decid însă în ultima perioadă să reia activitatea misiunilor diplomatice de la Kiev. Potrivit unui anunț al Ministerul de Externe ucrainean 17 țări au luat această decizie. Unele misiuni diplomatice au fost deja deschise. „Aceasta constituie o dovadă a faptului că lumea sprijină şi crede în Ucraina", subliniază MAE ucrainean în postarea sa de pe Facebook.
Astfel, până luni, 18 aprilie, au revenit la Kiev misiunile diplomatice ale Uniunii Europene, Franţei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Turciei, Cehiei, Sloveniei, Vaticanului, Republicii Moldova, Georgiei, Iranului, Kazahstanului, Tadjikistanului şi Turkmenistanului, conform agenției de presă Unian.
Înaintea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, cea mai mare parte a ambasadelor străine s-au relocat de la Kiev la Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, aminteşte agenţia de presă citată.