Rusia a vrut să intimideze Suedia! Avioanele de luptă au survolat spaţiul aerian al acestei ţări. Reacţie dură a oficialilor

Rusia a vrut să intimideze Suedia! Avioanele de luptă au survolat spaţiul aerian al acestei ţări. Reacţie dură a oficialilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe avioane de luptă rusești au intrat în spațiul aerian al Suediei, o țară neutră care nu este membră NATO. Acestea erau echipate cu arme nucleare. Oficialii spun că a fost un act deliberat de intimidare.

Televiziunea suedeză TV4 News a venit cu informație pe surse extrem de alarmantă. Mai multe avioane rusești au încălcat spațiul aerian al Suediei. Gestul a fost catalogat ca fiind un act intenționat de intimidare. Suedia este țară neutră și nu este membră NATO.

Potrivit informațiilor care au fost preluate Sky News, ar fi vorba despre două avioane de atac Sukhoi 24, care au fost escortate de alte două avioane de luptă Sukhoi 27, care au decolat de la baza aeriană Kaliningrad.

Potrivit acelorași surse avioanele ar fi fost echipate cu arme nucleare. „lucru pe care piloții ruși nu aveau nicio problemă să-l arate”. Din cauza conflictului din Ucraina, forțele aeriene suedeze erau deja în alertă și au văzut la timp avioanele care se se aflau deasupra zonei Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat forțele aeriene suedeze au trimis două avioane de luptă JAS 39 Gripen care ar fi luat imagini ale aeronavelor rusești confirmând că acestea erau echipate cu arme nucleare.

Act deliberat  de intimidare

Oficialii Ministerului Apărării din Suedie nu a comenatat oficial informație referitoare la echiparea cu arme nucleare a avioanelor, dar au spus că sunt convinși că încălcarea spațiului aerian trebuie să fi fost una deliberată.

„O evaluăm ca pe o acțiune conștientă. Ceea ce este foarte grav, mai ales că este o țară în război. Am analizat incidentul și este clar că nu pot exclude o navigație incorectă, dar totul indică faptul că au încălcat în mod deliberat granițele Suediei”, a declarat șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom. Potrivit informațiilor trecute în raport, încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut.

Nu s-a luat în calcul un atac nuclear

Deși Vladimir Putin a amenințat că va apela la armele nucleare dacă alte state se vor implica activ în războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt de la Kremlin spune că nimeni nu a luat în calcul un atac nuclear.

„Nimeni nu a luat în calcul utilizarea armelor nucleare Dar a fost destul de îndrăzneț când a spus altor țări să nu se amestece, dacă o vor face, avem toate posibilitățile să prevenim asta și să-i pedepsim pe toți cei care vor interveni. Nimeni nu se gândește să le folosească”, a declarat Dmitri Peskov pentru postul american The Public Broadcasting Service.