Încă o insultă pentru Vladimir Putin. Statele Unite nu cred în intențiile sincere ale Rusiei. Declarațiile lui Antony Blinken
- Ionel Sclavone
- 30 martie 2022, 10:21
Statele Unite nu au încredere în Rusia și avertizează că nu vede semne din care să rezulte că abordează negocierile de pace cu seriozitate. Secretarul de stat Antony Blinken este de părere că discuțiile cu Ucraina nu avansează într-un mod eficient. În opinia sa, Rusia una spune și cu totul altceva face în realitate.
Secretarul de stat american Antony Blinken nu vede semne că discuțiile dintre Ucraina și Rusia în vederea încheierii unui acord de încetare a focului „avansează într-un mod eficient”. Potrivit spuselor sale, nu se văd „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei. Antony Blinken a făcut aceste declarații într-o conferință de presă la finalul negocierilor de la Istambul, dintre delegațiile rusă și ucraineană, după cum transmite CNN
„Există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Noi ne concentrăm pe acest din urmă lucru”, a declarat Antony Blinken la o conferință de presă comună cu ministrul marocan de externe Nasser Bourita.
Secretarul de stat american a atras atenția că afirmația oficialilor de la Kremlin potrivit căreia vor reduce ostilitățile în jurul Kievului ar putea fi doar o înșelătorie. Potrivit spuselor sale ar fi vorba doar de un mijloc prin care Rusia încearcă să devieze discuțiile și să înșele oamenii făcându-i să creadă că face altceva decât în realitate.
„Dacă ei cred cumva că un efort de a subjuga «doar» partea de est şi de sud a Ucrainei poate avea succes, atunci încă o dată se înșală profund”, a spus Blinken.
Secretarul de stat american a cerut Rusiei și lui Vladimir Putin să pună capăt agresiunii, să înceteze focul ocul și să-și retragă forțele din Ucraina.
Rusia a anunțat că retrage trupele din jurul Kievului
Declarațiile lui Blinken vin după ce Rusia a anunțat că va reduce semnificativ acțiunile militare în direcția Kiev și Cernihiv. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, în contextul negocierilor de la Istanbul.
Oficialul rus a spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.
La scurtă vreme după anunț, Statele Unite au observat deja aceste mișcări în desfășurare. În opinia a doi oficiali americani ar fi vorba de o schimbare majoră de strategie.
Rusia a început să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele ruse se retrag în nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est.