Lovitură teribilă pentru şoferi! Nu mai scapă de amendă.Drumurile din România, monitorizate video

Lovitură teribilă pentru şoferi! Nu mai scapă de amendă.Drumurile din România, monitorizate videoAmenzile pentru lipsa rovinietei se măresc. Când va intra în vigoare noua lege Sursa: Alexandragl | Dreamstime.com

Șoferii care încalcă regulile de circulație mizând pe faptul că nu îi vede nimeni vor fi nevoiți să își schimbe comportamentul la volan. Drumurile din România vor fi monitorizate video, iar șoferii își vor primi amenzile direct prin poștă. În plus, dacă abaterea este una gravă pot rămâne și fără permis, pentru că vor exista dovezi clare.

Un proiect ce vizează sistemul de monitorizare video a traficului şi de constatare automată a abaterilor rutiere ar putea fi votat în maximum două luni, dacă există consens politic, a declarat vineri deputatul USR Cristian Ichim, vicepreşedinte al Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor. Camere video există de mulți ani pe drumurile principale din România, dar nu au putut folosite pentru că nu exista o lege clară în acest sens.

„În acest moment, este la Camera Deputaţilor un proiect care va ajunge probabil până la sfârşitul acestei luni, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor. În acest proiect este prinsă baza legală a acestor sisteme de monitorizare video, dar şi constatarea automată a abaterilor rutiere. În afară de faptul că România şi-a luat acest angajament prin PNRR, trebuie să avem legislaţie. O parte din sisteme există.

Cadrul legal va veni la vot şi va prinde sistemul camerelor de monitorizare, camerele inteligente care supraveghează tot traficul - depăşirea pe bandă continuă, trecerea la nivel de cale ferată, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, nepurtarea centurii de siguranţă, senzori, inclusiv senzorii la nivel de carosabil ce pot identifica depăşirea gabaritului. Deci toate aceste lucruri sunt prinse în acest proiect de lege“, a precizat deputatul USR Cristian Ichim, la o dezbatere organizată de DC News cu tema victimelor de pe șosele.

Implenentat până la sfârșitul anului

Deputatul a mai afirmat că a primit de la Ministerul Transporturilor un punct de vedere pozitiv şi a introdus nişte amendamente la proiectul iniţial, în care au fost prinse toate precizările venite inclusiv de la Consiliul Legislativ.

„În acest moment, consider că în maxim două luni, în funcţie de decidentul politic, parlamentari şi de la grupurile parlamentare, putem avea legislaţie şi implementa până la sfârşitul anului tot acest sistem de monitorizare sau toate sistemele într-un cadru unitar", a mai spus Cristian Ichim.

Mulți morți pe șosele

România este una dintre țările europene cu cele mai multe victime pe șosele. Potrivit lui Titi Aur, specialist în conducere defensivă, prezent și el la dezbatere, țara noastră înregistrează 1.800 de morţi în accidente rutiere pe an, aproximativ 8.000 de răniţi grav şi 30.000 de răniţi uşor.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave din România sunt indisciplina pietonilor, viteza, dar și lipsa acută de educație rutieră.

Ne puteți urmări și pe Google News