A apărut o nouă pensie în România! Românii care pot beneficia de aceşti bani, dar îi împiedică legea. Explicaţiile specialiştilor

A apărut o nouă pensie în România! Românii care pot beneficia de aceşti bani, dar îi împiedică legea. Explicaţiile specialiştilor Sursă: Arhivă EVZ

Cristina Cristea, din cadrul EY România, atrage atenția asupra așa-numitelor pensii ocupaționale din România. Acest tip de pensii este reglementat deja de doi ani, dar nu este pus în utilizare, din cauza neclarităților fiscale. „Stock Option Plans” ar ajuta companiile să atragă angajați. Din păcate, mediul de afaceri român a așteptat clarificări cu privire la tratamentul fiscal aplicabil, vreme de doi ani.

Fondurile de pensii ocupaționale pot aduce beneficii pieței muncii, dacă ar fi puse în practică. Acestea constau într-o rezervă deschisă de o anumită companie, unde este păstrată o contribuție din partea angajatorului, căreia i se adaugă contribuția angajatului, dar doar dacă cel din urmă dorește acest lucru.

Mai mult, angajatorul poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru angajații din subordine, iar diferențierea se poate face în funcție de vechimea, funcția deținută sau nivelul salarial al fiecăruia.

După decizia de a oferi pensii ocupaționale, angajatorul va fi obligat să atribuie acest fond către toți angajații săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum funcționează fondul de pensii ocupaționale

Legea prevede ca banii să fie atribuiți angajatorului, pentru o durată de trei ani, iar orice decizie, în acest interval de timp, de a părăsi compania, face ca beneficiile angajatorilor să nu mai fie acordate.

După trei ani de la angajare, angajatorul are dreptul de a primi banii din fondul de pensii ocupaționale. La cererea angajatului, se va dispune acordarea dreptului la pensia ocupațională, odată cu împlinirea vârstei standard de pensionare și în acord cu legislația privind plata pensiilor private.

Într-o piață fluctuantă, fondul de pensii ocupaționale pare o soluție eficace

Fondul de pensii ocupaționale are o componentă de retenție, chestie pe care trebuie să o avem în vedere, mai ales că în România, piața muncii este volatilă și fluctuantă.

Legea 1/2020, cea prin care sunt stabilite condițiile în care un angajator poate participa la asigurarea unor beneficii angajaților săi, transpune o Directivă UE care prevede ca sumele reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii ocupaționale din România să fie deductibile fiscal.

Acest aspect a creat nedumerire în rândul angajatorilor, și, dat fiind faptul că autoritățile nu au venit cu clarificări pentru mediul de afaceri român, fondul de pensii ocupaționale a rămas necunoscut.

Prevederi neclare sunt trecute în legea privind fondul ocupațional

Conform celor de la EY România, neclaritățile din cuprinsul Codului cu privire la includerea contribuțiilor stârnesc nedumeriri.

„Codul Fiscal prevede tratamentul fiscal aplicabil contribuțiilor privind pensiile facultative -acestea nefăcând subiectul taxelor salariale într-o limită de deductibilitate de 400 de euro de persoană. Ne-am pus astfel întrebarea dacă intenția legiuitorului a fost includerea contribuțiilor în cadrul pensiilor ocupaționale în același plafon neimpozabil”, explică Cristina Cristea, Senior Manager la EY Romania.

Mediul de afaceri român a așteptat clarificări cu privire la tratamentul fiscal aplicabil, vreme de doi ani.

„Am sperat că normele metodologice vor aduce clarificări suplimentare privind tratamentul fiscal aplicabil însă, la doi ani distanță de la apariția legii privind pensiile ocupaționale și nici o lună de la apariția primului administrator autorizat din România, BCR Pensii, nu avem încă clarificări pe plan fiscal”, mai adaugă aceasta.