Vladimir Putin a dat ordin de urgenţă! Mişcare de ultimă oră în Rusia. Ce s-a întâmplat la Ambasada Ucrainei
- Sabina Popescu
- 2 martie 2022, 20:05
Agenția de presă de stat RIA din Rusia a anunțat, miercuri, 2 martie, că drapelul Ucrainei de la Ambasada din Moscova a fost dat jos. De asemenea, ușile instituției guvernamentale au fost sigilate. Între timp, în marile orașe din Ucraina se poartă lupte îndelungate, ucrainenii încercând să le țină piept inamicilor.
Steagul Ucrainei de la Ambasada țării din Moscova fost dat jos
Steagul ucrainean a fost îndepărtat de pe Ambasada Ucrainei din Moscova, a anunțat agenția de presă de stat rusă. Ușile au fost, de asemenea, sigilate.
În altă ordine de idei, Guvernul ucrainean a rupt legăturile diplomatice cu Rusia pe data de 24 februarie, după ce Moscova a ordonat invazia țării, arată CNN.
Armata rusă avansează în orașe-cheie din Ucraina
Între timp, în întreaga Ucraină se duc lupte crâncene între forțele ucrainene și cele rusești. Armata rusă pare să avanseze în mod constant asupra unor orașe-cheie din sud. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale dețin acum în totalitate Kherson, deși autoritățile ucrainene au negat acest lucru, spunând că „unele părți se află sub control”.
Luptele continuă, de asemenea, în apropiere de Mariupol, unde bombardamentele intense au provocat zeci de răniți, a declarat primarul orașului. Trupele rusești și separatiștii susținuți de Rusia au înconjurat orașul pe trei laturi. Kremlinul speră să cucerească Mariupol pentru a finaliza un coridor terestru care ar lega Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 de la Ucraina, de sudul Rusiei.
Bombardamente succesive în Harkov și Kiev
Harkovul a fost, de asemenea, bombardat. Artileria rusă și loviturile cu rachete au lovit și Harkov, al doilea cel mai populat oraș din Ucraina. Videoclipuri postate pe rețelele de socializare și confirmate de CNN au arătat distrugeri semnificative în orașul din nord-estul Ucrainei. Un bombardament a lovit marți un complex de apartamente din apropierea unui spital, în timp ce departamentul regional de poliție din Harkov și Universitatea Națională din Harkov au fost lovite miercuri dimineață.
Marți, forțele rusești au tras rachete în apropierea unui turn de televiziune din capitala ucraineană, la câteva ore după ce au avertizat cu privire la lovituri de „înaltă precizie” asupra altor facilități legate de agențiile de securitate ucrainene. Atacul cu rachete a scos din funcțiune echipamente de transmisie, ceea ce a generat temeri că Rusia încearcă să pună la pământ infrastructura de comunicații a orașului.
ONU a declarat că cel puțin 136 de persoane, inclusiv 13 copii, au fost ucise în Ucraina începând de joi, 24 februarie, deși aceste cifre sunt probabil să subestimeze numărul real de victime.
Zelensky a declarat că, în șase zile, aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși. Kremlinul nu a comunicat public niciun bilanț al morților.
Aliații vor „să provoace durere” Rusiei
În timp ce armata ucraineană luptă cu inamicii, o a doua rundă de discuții între Rusia și Ucraina are loc miercuri, în încercarea de a stopa războiul, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean. Cu toate acestea, prima rundă de negocieri, de luni, a durat cinci ore și s-a încheiat fără niciun progres.
Președintele SUA, Joe Biden, a profitat de discursul său anual privind starea Uniunii pentru a prezenta o demonstrație de hotărâre că democrațiile occidentale susțin ferm Ucraina, pe care Rusia a invadat-o săptămâna trecută.
„De-a lungul istoriei noastre, am învățat o lecție: când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos, continuă să avanseze”, a declarat Biden.
Cu toate acestea, președintele SUA a precizat că nu vor fi trimise trupe americane pentru a lupta alături de ucraineni, dar că Occidentul va folosi în schimb sancțiuni și măsuri economice pentru a continua „să provoace durere Rusiei și să sprijine poporul ucrainean”.
Biden a afirmat, de asemenea, că SUA își vor apăra cu fermitate aliații din NATO, inclusiv pe cei din Europa de Est, care sunt îngrijorați că, la fel ca Ucraina, ar putea fi într-o zi ținta agresiunii rusești.