Războiul din Ucraina ne loveşte grav de tot: "Urmează o criză". România trebuie să ia în calcul mai multe scenarii
- Simona Suciu
- 28 februarie 2022, 22:14
România trebuie să fie pregătită pentru o criză care va dura luni sau ani, din cauza conflictului din Ucraina. Nimeni nu poate estima în acest moment când vor înceta acțiunile militare. Țara noastră trebuie să ia măsuri pentru a ajuta migranții din Ucraina, care cer azil în România.
Război în Ucraina
România trebuie să ia în calcul mai multe scenarii pentru că nimeni nu știe cât timp va dura războiul din Ucraina. Poate fi vorba de luni sau chiar de ani. „România trebuie să fie pregătită pe termen mediu sau chiar lung în cazul acestei crize. Din consultările cu partenerii externi, această criză care poate dura câteva luni sau chiar 2-3 ani.
După cu se derulează acțiunea militară acum, nimeni nu poate spune când se va incheia. actualele negocieri par să fie doar o cumpărare de timp pentru îndeplinirea obiectivelor armatei ruse în Ucraina“, potrivit unor surse guvernamentale.
Sprijin pentru migranți
Guvernul a făzut calcule pentru a estima costurile necesare pentru fiecare persoană care cere azil în România. Draftul este deja pe masa Executivului și este analizat.
Bugetul de hrană a fost majorat la 20 de lei de persoană pe zi pentru fiecare migrant, deoarece bugetul precedent de 10 lei era insuficient. Potrivit asocierii Ucrainei cu UE, azilanții pot sta 90 de zile în România și se pot deplasa liber.
„În acest moment avem pe teritoriul țării mulți migranți. La ora 11.00 erau 74.000 de ucrainieni care trecuseră granita, iar 35.000 au decis să rămână în Romania. Luăm măsuri cu ministrul Educației și al Muncii pentru a începe integrarea celor care rămân în România. Educație pentru copii, locuri de muncă pentru părinți“, au mai menționat surse guvernamentale.
Cât despre chemarea românilor în armată, s-a decis că nu se pune problema declanșării unei mobilizări generale și că, pentru moment, sunt suficiente resursele armatei.
Mai bine de jumătate de milion de persoane au fugit din Ucraina din calea războiului, a anunțat, luni, Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați. În general, este vorba despre femei, copii și bătrâni. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a interzis plecarea bărbaților cu vârsta militară cuprinsă între 18 și 60 de ani.