UDPATE. Vladimir Putin a pus Ucraina la pământ! A cucerit Harkovul. Acum a fost recucerit de ucraineni. VIDEO

UDPATE. Vladimir Putin a pus Ucraina la pământ! A cucerit Harkovul. Acum a fost recucerit de ucraineni. VIDEO Sursa: Instagram / Vadim Ghirda

Orașul Harkov pare că este în mare parte sub ocupație rusească. Este al doilea cel mai mare oraș ca mărime după capitala ucraineană, Kiev.

UPDATE

Armata ucraineană a recucerit centrul Harkovului. Un grup de soldați ucraineni îl „salută” pe Putin și armata rusă!

Rapoartele guvernatorului regional Oleh Sinegubov confirmă că Ucraina „controlează în totalitate” zona orașului Harkov, anunță Sky News.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Controlăm în totalitate Harkovul! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic”, a declarat Oleg Sinegubov.

Ministerul Apărării a declarat anterior că „schimburi intense” de rachete de artilerie au fost urmate de „lupte grele” în timpul nopții la Harkov, potrivit Mediafax.

Știre inițială

Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citați de BBC.

Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au "pătruns în oraș".

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării.

Sursa: Telegram

Procesul de demilitarizare din Harkov este în plină desfășurare. Orașul este înconjurat și trece sub controlul trupelor rusești (conform hărții).

Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului, potrivit Mediafax.

"Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă".

Nova Kakhovka a căzut în mâinile rușilor

Conform presei ucrainiene, trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță BBC.

Sursa: Instagram / Vadim Ghirda

Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol.

Sunt lovite și zone radioactive

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a confirmat că un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete, anunță Sky News.

Pe Facebook, inspectoratul a declarat: "În data de 27 februarie 2022, la ora 01:20, ora Kievului, ca urmare a bombardării în masă a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene și rachete aflate la dispoziția Federației Ruse, rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a Întreprinderii specializate de stat "Radon".

Notificarea a fost anunțată prin telefon de către personalul Radon, care se află în adăpost, conform Mediafax.

Inspectoratul a adăugat: "Ca urmare a tirului în masă, care este încă în curs de desfășurare, în prezent nu este posibil să se evalueze amploarea distrugerilor. Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor a eșuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului. Conform evaluării preliminare a SNRIU, nu există pericol de protecție radioactivă pentru persoanele aflate în afara zonei de protecție sanitară a RWD Radon."

Sursa: Telegram

Capitala Ucrainei, Kiev, rezistă

Duminică dimineață în Kiev este calm, spune viceprimarul orașului, potrivit Mediafax.

În ciuda avertismentelor de aseară, potrivit cărora Kievul va suferi un atac cu rachete rusești, acesta nu a avut loc - deși au avut loc explozii chiar în afara orașului. La 7:30 situația în oraș era calmă, spune viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk.

Autoritățile au declarat că un atac rusesc a lovit un depozit de petrol din Vasylkiv, un oraș aflat la sud de Kiev, unde se află și o bază aeriană militară. Incendiul de acolo continuă să facă ravagii, iar oficialii i-au avertizat pe locuitorii din împrejurimi, precum și pe cei din Kiev, să își închidă ferestrele pentru a se feri de fumul chimic.

Sursa: Instagram / Vadim Ghirda

Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a declarat în această dimineață că situația din oraș rămâne calmă și sub controlul forțelor ucrainene.

El a precizat totuși că au avut loc ciocniri cu grupuri de sabotori ruși în Kiev în cursul nopții, dar nu a oferit detalii.