Trupe militare la granița României cu Ucraina. Vizite internaționale la spitalul din zonă

Trupe militare la granița României cu Ucraina. Vizite internaționale la spitalul din zonăSursa foto: EWVZ

Trupe ale Armatei Române au ajuns la Botoșani, în comuna Suharău, aproape de granița cu Ucraina. Oficial se spune că este vorba doar despre un exercițiu de rutină. Experții internaționali au declarat însă că România este un stat vulnerabil, dacă Rusia invadează Ucraina.

Amenințările Rusiei par să pună și România în alertă. Mai multe vehicule militare și aparatură specifică au ajuns în județul Botoșani. Trupele s-au instalat pe un câmp din comuna Suharău.

Brigadă de recunoaștere și supraveghere

Primarul din localitate a declarat la Antena 3 că astfel de exerciții au mai avut loc de-a lungul timpului în zonă. Acum, însă, militarii români şi-au amplasat tabăra foarte aproape de linia de frontieră cu Ucraina. Oficial, Armata Română a transmis că este vorba doar despre un exercițiu, care a fost programat încă de anul trecut.

Militarii fac parte dintr-o subunitate a Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere. În tabăra militară a apărut şi un radar de tip TPS-77. La exerciţiu se instruiesc 20 de militari. Primarul a dat toate aprobările amplasării taberei, dar spune că nu ştie cât timp vor rămâne militarii în comună, potrivit surse citate.

Între timp, un elicopter al armatei americane a aterizat în apropierea Vămii Siret. Mai mulți reprezentanți al Ambasadei Marii Britanii au inspectat Spitalul Județean din Botoșani și s-au interesat de câte locuri sunt la secția de ATI a unității. Zilele acestea se anunță și o vizită a reprezentanților Israelului.

Exercițiu militar și la Bacău

Cel mai mare exercițiu de război electronic de la granița de răsărit a NATO se desfășoară zilele acestea în Bacău. Sunt simulate diverse scenarii de conflict. Ramstein Guard se numește exercițiul NATO de război electronic, fiind implicate elicoptere IAR 330 Socat și echipamente de bruiaj de la sol. Exercițiul presupune un joc de-a şoarecele şi pisica între elicoptere şi echipamentele de bruiaj de la sol. De multe ori, piloţii au devenit invizibili pe după dealuri şi văi, alteori echipamentele de la bord le-au arătat că sunt pe cale să devină victime ale sistemelor, relatează TVR.

„Acest exercițiu ne-a oferit prilejul de a ne dovedi interoperabilitatea, faptul că suntem o echipă. Chiar dacă suntem în baze diferite, avem aceleași tactici, proceduri, tehnici”, a declarat comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, Leonard Baraboi.

România, un stat vulnerabil

Pregătirile din zonă nu sunt întâmplătoare. Experții internaționali spun că aliații au făcut din flancul de nord-est al NATO centrul lor strategic, lăsând flancul de sud-est potențial vulnerabil. Pe Marea Neagră rămân lacune, potrivit lui Pettyjohn.

„Puteți vedea că există o întârziere semnificativă și ar dura săptămâni pentru a obține [echipamente și trupe] de la locurile pre-poziționate din nord-est, spre sud, deoarece cred că rețeaua feroviară este puțin mai dificilă în România și Bulgaria, decât în Europa de Nord”, a spus ea. „NATO ar putea aduce cu ușurință forțe aeriene și maritime... dar este mult mai greu pentru forțele terestre.

Dacă o invazie rusească a Ucrainei s-ar extinde într-un conflict mai larg, sud-estul Europei este locul în care „s-ar putea petrece o escaladare accidentală”, a spus ea. Este puțin probabil ca Rusia să intenționeze să atace România, dar dacă va ocupa teritoriul ucrainean adiacent Crimeii, care se află la Marea Neagră, lângă România? „V-ați putea imagina Rusia folosind unele dintre tacticile sale de nivel inferior în zona gri, ajungând în contact cu România, acolo”, a spus Pettyjohn, pentru Defense News.

 

Ne puteți urmări și pe Google News