Dacă acordul – convenit luni, în cursul discuțiilor cu omologul său francez, Emmanuel Macron – e confirmat de Putin, asta ar duce la o detensionare a situației din regiune după ce Rusia și-a comasat peste 100000 de soldați la frontierele sale cu Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Financial Times că Putin și Macron sunt „dispuși să își continue dialogul” pe tema propunerilor Franței, dar discuțiile mai trebuie încă să potolească temerile Moscovei. Marți, el le-a spus reporterilor că Putin și Macron mai au încă de discutat pentru a se ajunge la un acord.

„Este imposibil, pentru că Franța este membră a UE și a NATO, unde ea nu deține conducerea. O altă țară din organizație deține poziția de lider. Așadar, cum am putea vorbi despre vreun acord?”, a spus Peskov, potrivit ft.com.

Țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa

În această lună, Rusia și Belarus participă la niște ample manevre militare, în care sunt mobilizați aproximativ 30.000 de militari ruși. Peskov a spus că forțele ruse, dintre care, în ultimele săptămâni, unele au venit chiar și de pe coasta Pacificului, vor pleca la finalul manevrelor, dar a refuzat să precizeze și data retragerii.

Întrebat despre o presupusă propunere franceză de a i se acorda Ucrainei un statut de neutralitate, de felul celui avut de Finlanda în cursul Războiului Rece, Peskov a spus că angajamentul Kievului de a recuceri Peninsula Crimeea echivalează cu o ‚definlandizare’ și a avertizat că țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa.