Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat

Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat Sursa foto: Pixabay

A jucat în circa 75 de filme, alături de actori şi artişti celebri precum John Wayne, Claudia Cardinale, Sean Connery, Yul Brynner, Charles Aznavour, Catherine Deneuve şi Orson Welles.

Actorul german Hardy Krüger a murit pe neașteptate în Palm Springs (California) la vârsta de 93 de ani în California, a anunţat joi agenţia din Hamburg cu care colabora.

„Căldura sa sufletească, bucuria sa de a trăi şi simţul său de neclintit al dreptăţii îl vor face de neuitat", a adăugat agenția.

Născut la Berlin în 1928, Hardy Krüger a fost unul dintre puţinii actori germani care au reuşit să aibă o carieră internaţională după război.

Ne puteți urmări și pe Google News

A debutat pe ecran în filmul „Junge Adler” (1944) cu o partitură care îl lansează fulgerător în cinematografia din patrie și străinătate. Alura sportivă, sinceritatea și fermitatea jocului l-au impus prin excelență în repertoriul filmului de acțiune.

El a devenit cunoscut în afara Germaniei în filmul de război britanic „The One That Got Away”.

„Hatari!”

Ulterior, a apărut alături de John Wayne în „Hatari!” şi împreună cu James Stewart şi Peter Finch în„"The Flight of the Phoenix”.

Hardy Krüger a avut şi o carieră prolifică de scriitor, care a debutat în 1970 cu cartea „Eine Farm in Afrika” („O fermă în Africa”).

Cartea spune povestea fermei pe care actorul şi-a cumpărat-o la poalele muntelui Kilimanjaro, după ce s-a îndrăgostit de Africa de Est în timpul filmărilor la „Hatari!”.

În 1963, Hardy Krüger a jucat în drama franceză „Les dimanches de Ville d'Avray”, peliculă recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, în care a interpretat rolul unui veteran al războiului din Vietnam care se învinovăţeşte pentru moartea unui copil vietnamez.

Actorul a primit, de asemenea, o serie de premii în Germania sa natală.

Ruptura cu nazismul

Părinții lui Krüger erau naziști înfocați și el a declarat într-un interviu din 2016 că a fost „crescut să-l iubească pe Hitler”.

Din 1941, a urmat o școală de elită „Adolf Hitler” la Sonthofen din Ordensburg.

La vârsta de 15 ani, Hardy și-a făcut debutul în film, dar cariera sa de actor a fost întreruptă când a fost recrutat în Wehrmacht în 1944.

În martie 1945, Krüger a fost repartizat în Divizia 38 SS Nibelungen, unde a participat la lupte grele.

Krüger, în vârstă de 16 ani, a primit ordin să țină piept unei ambuscade a unui grup de soldați americani.

Când a refuzat, a fost condamnat la moarte pentru lașitate, dar un alt ofițer SS a contramandat ordinul.

Krüger a descris această experiență ca fiind ruptura sa cu nazismul.

El a servit apoi ca mesager pentru SS, dar mai târziu a scăpat și s-a ascuns în Tirol până la sfârșitul războiului.

A fost membru al Fundației Amadeu Antonio și a vorbit frecvent în public împotriva extremismului și pentru democrație, citând propriile sale experiențe.