Calendar Ortodox 15 ianuarie 2022. Ce Sfânt important sărbătorim astăzi. Este făcător de minuni
- Antonia Hendrik
- 15 ianuarie 2022, 05:30
Astăzi, 15 ianuarie, este prăznuit Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi tămăduitor de boli grave. A fost primul pustnic din istoria creștinismului.
Sfântul Pavel Tebeul, cinstit cu evlavie în fiecare an la data de 15 ianuarie, este considerat primul ascet care s-a retras „în cele dinăuntru ale pustiei”, primul eremit sau pustnic.
A ales pustiul ca să-și curețe sufletul
Şi a reușit. Și s-a rugat Domnului să nu-l găsească nimeni, pentru ca întotdeauna să rămână cu mintea și cu inima în legătură cu Mântuitorul. Născut în Tebaida (Egipt), din părinți creștini, cu o situație materială foarte bună, Pavel Tebeul a fost inițiat încă din copilărie în tainele credinței adevărate. După moartea acestora, la vârsta de doar 15 ani, a moștenit o avere impresionantă împreună cu sora sa, dar cumnatul său, un om lacom, a plănuit să îl dea păgânilor spre chinuire și să îi ia bogățiile.
Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Este considerat primul pustnic. Informațiile despre viața Sfântului Pavel Tebeul există datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecuţi în rugăciune în pustie, că în acest loc se află o persoană mai desăvârșită decât el.
Sfântul Pavel Tebeul și-a petrecut toată viața departe de lume, acoperindu-se cu frunze și mâncând fructele arborelui finic (curmal)
Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului sau. Acesta voia să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin şi astfel ar fi moştenit toată averea familiei.
Timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în pustie, jumătate de pâine adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea sa.
Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veşnice la vârsta de 115 ani. Atunci, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.
Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.
Rugăciune către Sfântul Pavel Tebeul
Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri, scrie crestinortodox.ro.