Alertă lângă România! Pericolul vine din Ungaria. Au explodat zeci de focare

Alertă lângă România! Pericolul vine din Ungaria. Au explodat zeci de focare

Specialiștii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au instituit starea de alertă epizootică pentru aplicarea măsurilor de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, după înregistrarea cazurilor din Ungaria, la 10 km de România.

În prim-plan apare un focar situat la mică distanță de România, la graniţa de vest. Conform celor de la DSVSA Bihor. în Ungaria sunt confirmate 53 de focare de boală.

De asemenea, directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc, a completat că la finalul anului 2021 a mai fost identificat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă în localitatea Biharugra, din judeţul Bekes, districtul Sarkad

În legătură cu acest focar a fost stabilită o zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020. Ea cuprinde 6 localităţi din judeţul Bihor: Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit şi Sânicolaul Român.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent este necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploataţiile din judeţul Bihor.

Au fost pregătite primele măsuri

În plus, starea de alertă epizootică înseamnă aplicarea cu celeritate a măsurilor de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene. Este vorba despre creşterea păsărilor, echipamente, măsuri de biosecuritate, evidenţa tuturor exploataţiilor de păsări, interzicerea târgurilor sau a expoziţiilor.

foto: pixabay.com

În același context, se va evita orice contact al păsărilor domestice cu cele sălbatice, care sunt rezervorul natural de virus. Cetăţenii judeţului Bihor sunt rugați să anunţe de urgenţă la primăria localităţii, serviciul veterinar local sau instituţia (tel. 0259/266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice.

În Italia și Ungaria sunt cele mai mari probleme

Altfel, mai multe țări din Uniunea Europeană sunt afectate de valul de gripă aviară înalt patogenă, iar cele mai mari probleme sunt în Italia și Ungaria.

Cercetătorii de la Institutul German de Sănătate Animală Friedrich Loeffler Institute au confirmat că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie.

Cazuri noi sunt detectate în fiecare zi şi nu doar păsările sunt afectate de virusul gripei aviare. „Nu se întrevede un sfârşit iar ţările afectate se întind din Finlanda şi până în Insulele Feroe, din Rusia şi până în Portugalia″, au subliniat cercetătorii, care au completat că au fost descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei.