Suntem o țară săracă, dar dăm pensii speciale! Câți bani vor înghiți în 2022 pensionarii de lux
- Antonia Hendrik
- 2 ianuarie 2022, 20:48
Este îngrijorător ce ne transmite Uniunea Europeană, iar la noi, clasa politică se face că plouă cu riscul de a pierde banii de la Bruxelles. Mai precis, miliarde de euro din PNRR sunt amenințate de pensionari de lux de care nimeni nu se atinge, deşi în campaniile electorale numai asta se promite.
Dacă actualul guvern nu ia măsuri urgente cu desființarea acestor pensii nesimțite şi nejustificate, România riscă să piardă miliardele de la Uniunea Europeană. Dacă nu face acest lucru, România riscă să nu mai primească banii din PNRR, cei aproape 30 de miliarde de euro în total, din care a primit deja o primă tranșă.
Țara noastră riscă o suspendare parțială sau totală, decisă de Bruxelles
În 2022, nicio pensie nu mai poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare. ”Pensiile de lux” care sunt în plată, trebuie aliniate la principiul contributivităţii. Exceptie se va face doar în cazul pensiilor magistraților. Aşa s-au angajat politicienii români, în faţa Comisiei Europene.
Guvernanții din România s-au angajat, încă de anul trecut, de la trimiterea PNRR la Bruxelles, că pensiile speciale vor fi revizuite, pentru a fi aliniate la principiul contributivității. Un alt angajament, potrivit PNRR, arată că pensiile vor fi raționalizate, iar Parlamentul nu va mai putea decide alte pensii speciale.
Pensiile de lux nu mai sunt tolerate de Comisia Europeană. Promisiunile Guvernului pentru 2022
- va revizui pensiile speciale
- va alinia pensiile speciale la principiul contributivității
- nu se vor crea noi categorii de pensii speciale
- nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare, excepție se face în cazul magistraților, potrivit PNRR
Ce a făcut Guvernul până acum?
În prezent au fost eliminate doar pensiile pentru parlamentari si au fost blocate pensiile speciale pentru aleșii locali, prin prorogare a doua oară, în acest an, de la plata acestora. Trebuie subliniat faptul că UE a virat deja României prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pe 2 decembrie 2021, au intrat în conturile României 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). În această lună urmează să vină și a doua parte din cele 3,8 miliarde din prima tranșă - 1,94 miliarde euro, împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi mici. România va primi, pe parcursul PNRR, un total de 29,2 miliarde de euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro. România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.
Câţi bani înghit pensiile speciale din România
Cheltuielie cu pensiile acordate în baza unor legi speciale au crescut cu 60% în ultimii patru ani, susține ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook. „Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui pe social media.
În România există aproximativ 9.600 de pensii speciale în plată, majoritatea pentru magistrați, alături de diplomați, funcționari parlamentari, din sectorul de aviație civilă, potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii. Informațiile de la CNP nu includ însă și beneficiarii indemnizațiilor speciale din ministerele Apărării, de Interne sau SRI, care sunt în număr de peste 100.000.
Cea mai mare pensie medie de serviciu acordată în luna decembrie 2021 a fost de peste 20.000 de lei, pentru un magistrat. Dintre cei 20.159 de lei, doar 3.698 de lei reprezintă contributivitatea, fiind din bugetul asigurărilor sociale de stat, față de restul de 18.894 lei, fără contributivitate, ce au fost plătiți din bugetul de stat, potrivit Realitatea TV.