La mii de km depărtare de civilizație, Omicron lovește crunt. Cum a putut ajunge virusul în Antarctica

La mii de km depărtare de civilizație, Omicron lovește crunt. Cum a putut ajunge virusul în AntarcticaSursa: Pixabay

Un caz ieșit din comun este cel de la Stația Polară Princess Elisabeth din Antarctica unde cercetătorii s-au infectat cu varianta Omicron. 

Cercetătorii vaccinați ai fost afectați de focarul Omicron, la kilometri de civilizație. În acest moment Antarctica se află în mijlocul unui focar de coronavirus în rândul cercetătorilor, în ciuda măsurilor de precauție luate și a locației extrem de îndepărtate de civilizaţie.

Două treimi din personalul de la Stația Polară Princess Elisabeth din Belgia s-a infectat cu varianta Omicron, potrivit ziarul Le Soir. Toți angajații au făcut mai multe teste PCR, au fost în carantină și au fost complet vaccinați, iar unul dintre ei a primit rapelul.

Teste după teste, carantină, vaccin şi tot degeaba, Omicron i-a infectat

Înainte de a pleca spre stație, au făcut un test PCR cu două ore înainte de un zbor către Africa de Sud. În Africa de Sud au stat apoi în carantină timp de zece zile înainte de a face un alt test PCR. De asemenea, au fost testați înainte de a părăsi Cape Town în Antarctica și, de asemenea, un ultim teste la cinci zile după sosire.

Cercetătorii  din Antarctica trăiesc într-unul dintre cele mai îndepărtate locuri din lume. Doar un număr relativ mic de oameni de știință și personal de sprijin logistic trăiesc cu normă întreagă pe continent.

O persoană a fost testată pozitiv la șapte zile după sosire pe 14 decembrie. Deși persoana a fost izolată, s-a dezvăluit că alte două au luat virusul. Cei trei au fost evacuați pe 23 decembrie, dar virusul a continuat să se răspândească.

Nimeni nu a avut simptome puternice

La secție sunt doi medici de urgență. Cu toate acestea, nu se crede că vreunul dintre belgieni a avut simptome severe. Potrivit Le Soir, se crede că cercetătorii au prins virusul în Africa de Sud. Mai mult, se bănuiește că este varianta Omicron, deoarece această tulpină este acum responsabilă pentru 99% din cazurile din Africa de Sud.

Nu vor fi permise noi sosiri la stația de cercetare până la încheierea focarului. Secretariatul Stației Polare din Belgia a decis ca sezonul de cercetare va fi scurtat, mai scrie sursa menționată.