Explozia prețurilor în luna noiembrie. Produsele cu cele mai mari scumpiri
- Ionel Sclavone
- 13 decembrie 2021, 12:55
Mai multe produse s-au scumpit, în ultima lună, în contextul în care rata inflației a crescut cu 7,8%, conform datelor statistice.
Prețurile au crescut, în luna noiembrie, cu 7,8% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele statistice publicate de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu luna octombrie, inflația a scăzut ușor, așa cum, de altfel, au anticipat de analiștii economici. Dacă în octombrie rata inflaţiei era de aproape 8%, în noiembrie a coboarât la 7,8%.
Reducerea inflației se datorează intrării în vigoare a legii care prevede compensarea și plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Actul normativ se aplică de la 1 noiembrie. Chiar și așa, însă, românii tot plătesc mai mult pentru gaze și curent.
Conform informațiilor statistice, date publicității de INS, în luna noiembrie cel mai mult au crescut prețurile produselor nealimentare. Creșterea a fost cu peste 10%. Pe locul al doilea se situează produsele alimentare, în cazul cărora s-a înregistrat o majorare a prețului de 6,10% și serviciile cu peste 4%.
Tariful la gaze și electricitate a explodat
Astfel, tariful la gazele naturale livrate populației a crescut cel mai mult față de aceeași lună a anului trecut. În acest caz s-a înregistrat o creștere cu peste 49%. Pe de altă parte, populația plătește mai mulți bani, în prezent, comparativ cu anul trecut, pentru energia electrică și pentru cea termică furnizată în sistem centralizat. În aceste două cazuri, majorarea prețurilor este de 8, respectiv 10 %.
Noile scumpiri energiei termice nu se reflectă foarte mult în costurile pe care le suportă populația deoarece este subvenționată de primării.
Cu cât s-au scumpit alimentele
Potrivit datelor INS, toate alimentele au suportat creșteri de prețuri, comparativ cu anul trecut. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la ulei, al cărui preț a crescut cu aproape 28%. Pentru un kilogram de cartofi un român a plătit, în noiembrie, cu 23% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut. Iar pentru pâine, făină și mălai, prețurile au crescut cu peste 9, respectiv 12%.
De asemenea, statisticile au raportat scumpiri și în cazul carburanților, dar și a țigărilor, produse accizate.
BNR estimează că inflația va crește
Experţii Băncii Naţionale (BNR) se așteaptă ca rata inflației să coboare și în luna decembrie, până la 7,5%. Se așteaptă ca acest indicator să-și reia trendul ascendent, însă, în luna martie, când expiră schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie ale populației.
BNR estimează că inflația va ajunge la un nivel de 8,6% în luna aprilie a anului viitor.