Premieră în istoria omenirii! A fost observată fuziunea a două găuri negre care ar putea schimba legile fizicii. VIDEO

Premieră în istoria omenirii! A fost observată fuziunea a două găuri negre care ar putea schimba legile fizicii. VIDEOSursa: NASA

Oamenii de știință au observat un eveniment astronomic în premieră. Au surprins o lumina care iese din fuziunea a două găuri negre din universul îndepărtat.

O echipă de astronomi care a folosit Zwicky Transient Facility a Institutului de Tehnologie California (Caltech) de la Observatorul Palomar din Statele Unite a detectat un eveniment astronomic în premieră. Oamenii de știință au observat o lumină care iese din ciocnirea a două găuri negre din universul îndepărtat.

Noua observație le-a deschis oamenilor de știință o ușă pentru a vedea în profunzime cei mai răi răufăcători ai universului care domină dezvoltarea galaxiilor. Dacă se confirmă, ar putea fi prima erupție luminoasă cunoscută de la o pereche de găuri negre care se ciocnesc.

Evenimentul este semnificativ, deoarece se știe că găurile negre nu permit luminii să treacă prin ele

Găurile negre sunt complet întunecate și, prin urmare, invizibile telescoapelor care detectează lumina. Până acum, singurul mod prin care astronomii au reușit să ”vadă” ciocnirea găurilor negre este prin observarea undelor gravitaționale rezultate, potrivit Space.

Undele gravitaționale sunt ondulații prin spațiu-timp, prezise de teoria relativității generale a lui Albert Einstein, care sunt create de coliziunile extreme dintre obiectele cosmice masive, cum ar fi găurile negre și stelele neutronice.

NASA a lansat o vizualizare conceptuală a evenimentului care arată o gaură neagră supermasivă înconjurată de un disc de gaz. În acest disc sunt încorporate două găuri negre mai mici care s-ar fi putut fuziona pentru a forma o nouă gaură neagră.

 

 

 

Fuziunea celor două găuri negre a fost observată pentru prima dată pe 21 mai 2019, de către două detectoare de unde gravitaționale, de Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory de la Hanford, Statele Unite și de Virgo de lângă Pisa, Italia.

În iunie, astronomii au observat lumina în spatele unei găuri negre

Într-o cercetare publicată în revista Nature, astronomii au raportat observațiile erupțiilor cu raze X emise din jurul găurii negre supermasive și a discului său de acreție. Lumina a fost detectată prin coincidență când cercetătorii studiau caracteristica cunoscută sub numele de coroană. Este o formă de lumină cu raze X care este formată din materiale care cad într-o gaură neagră supermasivă.

Ce este o gaură neagră?

Gaura Neagră se formează din moartea unei stele cu un câmp gravitațional atât de mare încât materia este strânsă în spațiul mic de sub ea, prinzând lumina stelei moart. Nicio lumină nu poate ieși din ea, din acest motiv oamenii de ştiinţă nu pot vedea găurile negre. Sunt invizibile.

Până acum, două clase principale de găuri negre au fost observate pe larg. Găurile negre cu masă stelară, cu masa de trei până la zeci de ori mai mare decât cea a Soarelui, sunt răspândite în galaxia noastră, Calea Lactee, în timp ce monștri supermasivi cu o greutate de la 1.00.000 la miliarde de mase solare se găsesc în centrele majorității galaxiilor mari, inclusiv a noastră, scrie India Today.

 

Ne puteți urmări și pe Google News