Pentagonul este pregătit. Miliarde de dolari urmează să fie investiți în apărarea antirachetă

Pentagonul este pregătit. Miliarde de dolari urmează să fie investiți în apărarea antirachetă Sursa: arhiva EVZ

Agenția de Apărare antirachetă investește într-un nou tip de senzor spațial menit să urmărească și, în cele din urmă, să oprească armele hipersonice care călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul, o armă modernă care se așteaptă să informeze, dacă nu chiar să schimbe, paradigmele pentru războiul viitor.

Agenția de Apărare antirachetă a solicitat fonduri pentru a furniza un „senzor spațial de urmărire hipersonică și balistică”, menit să „furnizeze date de calitate pentru a urmări amenințările rachetelor balistice și amenințările rachetelor hipersonice”, a spus viceamiralul Marinei.

Noul program de senzori, care este dezvoltat împreună cu Forța Spațială și Agenția de Dezvoltare Spațială din SUA, va desfășura primii doi sateliți în 2023, a adăugat Jon Hill. Noua tehnologie va înlocui sistemul de urmărire și supraveghere spațială existent care se află acum pe orbită.

Interesant este că programul în curs de dezvoltare este în concordanță cu solicitarea bugetului, care este suma de bani dedicată cercetării și dezvoltării. Din totalul cererii bugetare de 8,9 miliarde de dolari pentru 2022, 7,2 miliarde de dolari, sau optzeci la sută, sunt programate pentru cercetare și dezvoltare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest accent pe prioritizarea cercetării și dezvoltării este în întregime în concordanță cu efortul Pentagonului de a face față provocărilor actuale cu care se confruntă apărarea antirachetă. Nu numai că armele hipersonice aduc noi probleme pentru tehnologiile existente de apărare antirachetă, dar laserele se apropie de pregătirea operațională pentru spațiu, iar potențialii rivali își extind masiv arsenalele de rachete balistice intercontinentale.

O provocare pentru Pentagon

Ca parte a acestei ecuații de amenințare, adversarii sunt susceptibili să desfășoare tipuri noi de contramăsuri avansate, momeli sau tehnologii anti-blocare menite să asigure că o rachetă balistică intercontinentală poate continua spre ținta dorită.

Solicitarea bugetară include și cereri de bani pentru dezvoltarea unei capacități regionale de interceptare a apărării hipersonice, un fel de sistem de urmărire a senzorilor potențial analog cu ceea ce se dezvoltă în spațiu. La apropierea țintei, o armă de alunecare hipersonică își folosește viteza de coborâre pentru a lovi ținte și a le distruge sau a le copleși înainte de a exista posibilitatea de a răspunde.

Detecția bazată pe spațiu pentru urmărirea armelor hipersonice ar putea reprezenta una dintre câteva domenii de speranță pentru cei care construiesc armele de la Pentagon, care se confruntă cu provocarea de a încerca să se apere împotriva armelor hipersonice.

Rachetele ghidate care călătoresc la viteze hipersonice pot ajunge atât de repede încât comandanții de la sol nu vor putea detecta o amenințare, la timp, pentru a răspunde. O parte a acestei provocări este agravată de faptul că o armă care călătorește la viteze hipersonice va trece probabil de la o deschidere de radar la alta atât de repede, încât sistemele radar coordonate ar putea să nu poată păstra o urmărire consecventă asupra unei ținte, din diferite motive geografice.