Tradiții de Sfântul Matei, ce nu e bine să faci în această zi. Rugăciunea puternică rostită de credincioși
- Nicolae Comănescu
- 16 noiembrie 2021, 10:18
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, 16 noiembrie, pe Sfântul Matei, și rostesc o rugăciune puternică în această zi. Ce nu e bine să faci astăzi.
Marți, 16 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Sfântul Matei, unul dintre cei doisprezece ucenici aleşi de Hristos, și anume pe Sfântul Apostol Evanghelist Matei. Este sărbătoare cu dezlegare la ulei și vin.
Sfântul Evanghelist Matei a fost un vameș care se numea Levi
Sfântul Apostol Evanghelist Matei a fost, înainte, un vameș ce purta numele Levi. A fost fiul lui Alfeu. Eusebiu şi Sfântul Epifanie afirmă că aceasta a scris Evanghelia în două limbi – armanică și greacă. Sfântul Apostol Evanghelist Matei a murit în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Totuși, o altă tradiție susține că Apostolul Matei ar fi fost asasinat cu o spadă.
Pe de altă parte, acesta este considerat patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare. Tradiția spune că fetele obișnuiau să meargă, în această zi, la fântâna din sat, iar în condițiile în care cocoșii cântau, trebuiau să aprindă o lumânare pe marginea fântânii. De asemenea, dacă fetele erau cuminți, atunci puteau să îl viseze pe viitorul lor soț.
Care sunt tradițiile populare respectate în această zi
De asemenea, se spune că în ziua de 16 noiembrie, de Sfântul Apostol Evanghelist Matei, dacă fetele erau gospodine și făceau munca până la amiază, aveau spor în casă în anul următor.
Rugăciunea care se rostește de credincioși cu această ocazie
Iată rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în această zi de 16 noiembrie: „O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinti pe Iisus ca pe mult-aşteptatul Mesia care a împlinit profeţia Vechiului Legământ şi ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ.
Obţine pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa şi de a-i urma învăţăturile în viaţa noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veşnicie în rai. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Apostol Evanghelist Matei.