Guvernul s-a răzgândit: Când se va renunța la cursurile fizice. Cu câți bani vor fi răsplătiți părinții care vor sta acasă cu elevii

Guvernul s-a răzgândit: Când se va renunța la cursurile fizice. Cu câți bani vor fi răsplătiți părinții care vor sta acasă cu elevii

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul Româniri a hotărât, miercuri, eliminarea pragului de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori pentru unitățile școlare, ceea ce însemnă că elevii vor putea merge la școală și în aceste condiții. Închiderea școlilor va fi făcută, în schimb, în funcție de evoluția stării epidemiologice de la nivelul clasei sau unității școlare, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. Raluca Turcan a vorbit și ea, miercuri, despre indemnizațiile pe care le vor primi părinții care vor sta acasă cu elevii.

UPDATE: Proiectul de ordonanță ce prevedea acordarea de zile libere plătite pentru părinţii care stau acasă cu elevii nu a fost, de fapt, adoptat, potrivit edupedu.ro. „Nici până la ora publicării acestui articol informația nu fusese corectată nici pe site-ul Guvernului, nici pe al Ministerului Muncii (unde nici măcar nu a fost publicată vreo informare în acest sens și nici pe pagina de Facebook a ministrului)”, a scris sursa citată. Potrivit unor surse guvernamentale citate de aceeași sursă, proiectul ar urma să fie adoptat în ședința de guvern de vineri, după ce primește toate avizele.

Anterior, ministrul Raluca Turcan a scris pe Facebook: „Astăzi (n.r. miercuri), am aprobat: Ordonanță de urgență pentru reintroducerea șomajului tehnic;/ Ordonanță de urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinţi prin care acordăm un sprijin concret angajaților și angajatorilor, așa cum am făcut pe tot parcursul stării de urgență și de alertă prin investiția de 7,6 miliarde lei în măsurile active.”

Știre inițială: Elevii vor continua să meargă la școală și atunci când rata de incidență atinge pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. În acest context, trecerea de la sistemul de învățământ cu prezență fizică la sistemul online se va face în funcție de câte cazuri COVID-19 sunt confirmate la nivelul clasei sau școlii.

Astfel, părinții care vor sta acasă cu elevii care fac școală online vor primi și în acest an zile libere, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan, miercuri. Ajutorul de stat va fi acordat atât adulților angajați în sistemul de stat, cât și celor din mediul privat.

Câți bani vor primi părinții care stau acasă cu elevii

Potrivit ordonanței de urgență adoptată miercuri, sprijinul pentru părinții în cauză se aplică pe durata întregii perioade de stare de alertă, dar și inclusiv după încetarea acesteia - cu mențiunea că nu se va putea beneficia de el mai târziu de încheierea cursurilor anului școlar în derulare.

Ministrul Muncii a anunțat că părinții cu copii cu vârste de până la 12 ani, în cazul copiilor, și 26 de ani, în cazul adultului cu handicap, înscriși în sistemul de învățământ, inclusiv în cel antepreșcolar vor putea beneficia de zile libere plătite. Indemnizația va reprezenta 75% din salariul de bază corespunzător unei zile de muncă, însă nu va depăși 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată.

„Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Ce categorii vor beneficia de șomaj tehnic

Ministrul Muncii a vorbit și despre categoriile sociale care vor beneficia de șomaj tehnic în România, până la data de 31 decembrie 2021. Potrivit anunțului, impactul bugetar calculat pentru perioada de două luni este de 238,4 milioane de lei.

Indemnizația pentru românii care vor intra în șomaj tehnic va fi de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, însă nu va putea depăși 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

„Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autoritățile locale și centrale, în funcție de incidența cumulată la 14 zile;

Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică, excepție făcând salariații aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;

Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți etc.”, a precizat Raluca Turcan.