Pachetele din România și Moldova, controlate la sânge de polițiștii de frontieră din Italia
- Emma Cristescu
- 8 septembrie 2021, 22:31
Polițiștii italieni verifică la sânge orice pachet venit din România și Moldova, ba chiar doi șoferi au fost sancționați cu 2 666 de euro. Multe persoane care așteptau autocarele au fugit când au văzut că ofițerii controlează vehiculele și nu au mai putut trimite pachete rudelor.
Polițiștii din cadrul Departamentului de Siguranță Rutieră din Torino, împreună cu cei de la Comandamentul V Teritorial, au verificat cu strictețe microbuze și autobuze care efectuează transport de călători și de pachete din România sau Moldova.
Pe 4 septembrie, cinci vehicule venite din România au fost controlate, iar doi șoferi au fost sancționați cu 2 666 de euro pentru că nu aveau autorizație pentru munca pe care o executau.
Oamenii fugeau când vedeau polițiștii
La fața locului erau multe persoane care așteptau mașinile pentru a trimite pachete în țara natală. Poliția a început să controleze fiecare vehicul, iar oamenii au fugit. Cei rămași au declarat că prețul pentru a trimite o persoană în România sau Moldova este de 80 de euro, iar pentru un pachet se oferă un euro pe kilogram.
S-au dat amenzi usturătoare
Șoferii care transportau oameni sau pachete nu aveau actele în regulă și nici nu ofereau bon fiscal, iar polițiștii au amendat fiecare conducător de automobil care lucra la negru. Legislația referitoare la aceste transporturi prevede că mărfurile să fie însoțite de documentația de origine și destinație prevăzută de tratatele internaționale.
Infracțiuni vamale:
Art. 270. - Introducerea sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 271. - Introducerea sau scoaterea din ţară, fără drept, de arme, muniţii, materiale explozibile, droguri, precursori, materiale nucleare sau alte substanţe radioactive, substanţe toxice, deşeuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase, constituie infracţiunea de contrabandă calificată şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă legea penală nu prevede o pedeapsă mai mare.
Art. 272. - Folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale, de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri, decât cele prezentate în vamă constituie infracţiunea de folosire de acte nereale şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 273. - Folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale, de transport sau comerciale falsificate constituie infracţiunea de folosire de acte falsificate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 274. - Faptele prevăzute la art 270 - 273 săvârşite de una sau mai multe persoane înarmate ori de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 275. - Tentativa la infracţiunile prevăzute la art. 270-274 se pedepseşte.
Art. 276. - Dacã faptele prevăzute la art. 270 - 274 sunt sãvârşite de angajaţi sau reprezentanţi ai unor persoane juridice care au ca obiect de activitate operaţiuni de import-export ori în folosul acestor persoane juridice, se poate aplica şi interzicerea unor drepturi, potrivit art. 64 lit. c) din Codul penal.