LIVE TEXT. Masacru la Kabul. Peste 100 de morți și 150 de răniți. Pentagonul avertizează: „Atacurile vor continua”. Biden amenință: „Îi vom vâna”. Cine este sinucigașul ISIS. VIDEO
- Ovidiu Drugă
- 26 august 2021, 17:08
Dublul atac sinucigaș din apropierea aeroportului din Kabul, capitala Afganistanului, a provocat un adevărat masacru.
UPDATE 27: Peste 100 de persoane au murit, joi, în urma atacurilor teroriste din Kabul, potrivit Wall Street Journal. Printre cei decedați se numără 13 militari americani și cel puțin 90 de civili afgani. Peste 150 de persoane au fost rănite. Autoritățile estimează o creștere a bilanțului morților și victimelor.
UPDATE 26: Numărul morților din Kabul este de aproximativ 90. Peste 150 de persoane au suferit răni grave.
UPDATE 25: Noile cifre indică 13 militari americani decedați în urma atacurilor din Kabul. Numărul soldaților vătămați în urma exploziilor se ridică la 18.
„Acești eroi căzuți la datorie au răspuns chemării de a se deplasa chiar în mijlocul pericolului pentru a-i ajuta pe alții. Suntem mândri de serviciul lor și profund întristați de pierderea lor. În timp ce îi plângem, îi păstrăm în suflet, de asemenea, și pe cei care sunt încă acolo, protejând americanii și partenerii noștri afgani.
Pușcașii noștri marini vor continua misiunea, ducând mai departe moștenirea Corpului nostru de a fi mereu gata să facă față provocărilor fiecărei sarcini extraordinare pe care națiunea noastră le-o solicită”, a declarat generalul David Berger, comandantul Corpului Pușcașilor Marini.
În total, bilanțul indică peste 70 de persoane decedate și minimum 140 de victime care suferă răni grave.
UPDATE 24: Republicanii cer demisia președintelui SUA, Joe Biden
Casa Albă a emis un comunicat prin care transmite că „nu este o zi pentru politică”, în contextul în care republicanii au solicitat demisia șefului SUA în urma atacurilor teroriste din capitala Afganistanului.
„Ne așteptăm ca orice american, votat sau nu, să fie alături de noi în angajamentul de a-i urmări, lupta și ucide pe acești teroriști, oriunde ar trăi. Și ne așteptăm să onoreze memoria membrilor serviciului. Pentru asta este această zi”, a transmis Casa Albă.
UPDATE 23: Mulțimi uriașe de oameni, blocate la granița cu Pakistanul
Mulțimi uriașe de oameni care fug de regimul taliban s-au adunat la granița Afganistanului cu Pakistanul, însă autoritățile de la granița vestică cu Iranul nu au emis niciun raport în acest sens.
Iranul și-a închis punctele de trecere a frontierei începând cu data de 16 august, cu excepția a două dintre acestea, folosite pentru comerț, în ciuda apelului lansat de agenția ONU de a le deschide pentru refugiați, având în vedere urgența umanitară din Afganistan.
„Deocamdată nu a existat niciun aflux de refugiați în Iran”, a declarat pentru BBC o purtătoare de cuvânt a ONU.
„Estimăm că aproximativ 7.000 de afgani au sosit recent în Iran din iunie - deși numărul este probabil mult mai mare, având în vedere că majoritatea trec folosind puncte de frontieră informale”, a mai spus aceasta.
ULTIMUL BILANȚ: peste 70 de persoane decedate, dintre care 12 au fost militari americani (11 marini, 1 medic militar); peste 140 de răniți (printre care 15 militari americani) - majoritatea se află în stare gravă.
Dozens of injured people were rushed to hospitals after the attacks outside Kabul airport https://t.co/l64gCzPGqf pic.twitter.com/GAaN9XNS90
— Bloomberg Originals (@bbgoriginals) August 26, 2021
UPDATE 22: Președintele Joe Biden, prima reacție după atacurile teroriste din Kabul
Joe Biden: „Viețile pe care le-am pierdut astăzi au fost vieți care au servit pentru securitatea altora în interesul Americii. Cei care au murit astăzi sunt parte a unei companii nobile de americani. Cei care au comis acest atac și toți care doresc răul Americii trebuie să știe – nu vom uita niciodată, vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Voi apăra interesul nostru cu toate armele pe care le am la dispoziție.
În ultimele săptămâni, mi s-a spus că ISIS-K, un inamic al talibanilor, plănuia un set de atacuri complexe asupra forțelor americane. Tocmai de aceea am fost hotărât să limitez durata operațiunilor. Am fost în contact constant cu liderii militari -24/24 – și cu comandanții din teren. Mi-au spus foarte clar că trebuie să finalizăm operațiunea.
26 august va rămâne cea mai sângeroasă zi pentru militarii americani din Afganistan, din anul 2011 până în prezent”.
UPDATE 21: Liderii statelor reacționează la atacurile din Kabul
Președintele SUA, Joe Biden, urmează să vorbească în scurt timp despre atacurile din Kabul.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris incidentul ca fiind un „atac terorist oribil” și a declarat că evacuarea „cât mai multor oameni în siguranță” rămâne prioritară.
Președintele francez Emmanuel Macron a oferit o declarație în care a condamnat „cu cea mai mare fermitate atacurile teroriste” și a salutat „eroismului celor care se află pe teren pentru a efectua operațiunile de evacuare”.
Ministrul de externe Dominic Raab a promis că Marea Britanie „nu va permite ca actele lașe ale teroriștilor să ne oprească”.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că Guvernul a transmis „solidaritatea sa sinceră” celor uciși în explozii.
Ministrul de externe Luigi Di Maio a condamnat, la rândul său, „cu fermitate” atacurile din Kabul și a transmis condoleanțe.
UPDATE 20: Românii din Afganistan, 9 la număr, nu au fost afectați de atentatele teroriste.
UPDATE 19: Libertatea afgană „rănită, dar nu moartă”
Vicepreședintele guvernului afgan înlăturat de talibani spune că se demarează o acțiune de coordonare a rezistenței împotriva grupării islamiste. „Din punct de vedere geografic, suntem limitați la vale, la valea Panjshir, dar lupta noastră este pentru întregul Afganistan”, a declarat Amrullah Saleh pentru BBC.
El a spus că stăpânirea talibanilor asupra teritoriului nu este atât de sigură pe cât le place acestora să susțină. Libertatea în țară este „rănită... dar nu este moartă”.
„Ei nu vor rezista mult timp, nu sunt capabili să ne înfrângă voința”, a spus Saleh. „Nu ne vom preda. În cazul în care talibanii vor alege să lupte, va fi alegerea lor, iar noi suntem pregătiți”.
Câțiva mii de luptători anti-talibani se luptă împotriva grupului în Valea Panjshir, la puțin mai mult de 50 de kilometri de nord de Kabul.
UPDATE 18: Scene„ disperate” în spitalele din Kabul
Zeci de persoane rănite în urma exploziilor „gemene” de joi au fost tratate în spitalele din capitala Afganistanului. Printre acestea se numără și Centrul chirurgical din Kabul, administrat de organizația internațională de caritate medicală Emergency. Șefa Emergency, Rossella Miccio, nu se află în Afganistan, dar a povestit la BBC ce a trăit personalul spitalului.
„Am început să primim pacienți la 15-20 de minute după prima explozie. Am primit aproximativ 60 de răniți, plus aproximativ 10 morți la sosire. Și toți erau civili, civili afgani, femei, bărbați, copii care încercau să se evacueze, așa că presupunem că sunt mult mai multe victime și răniți, pentru că mulțimea era imensă în afara aeroportului.
Există o mare confuzie... O mulțime de oameni pe străzi. Oamenii își caută rudele, vin să întrebe dacă una dintre fiicele sau fiii lor a ajuns la spitalele noastre pentru că au pierdut legătura cu aceștia. Așa că este într-adevăr o situație foarte tristă și disperată", a spus Miccio.
UPDATE 17: Talibanii, „jenați puternic” de atac
Generalul american în retragere Mark Kimmitt, care a servit în administrația lui George W Bush, a declarat pentru BBC: „Acordul clar dintre Statele Unite - și alte forțe de coaliție - și talibani face referire și la faptul că talibanii vor controla securitatea în afara porților.
Faptul că talibanii au eșuat în această misiune este un semnal pentru ceea ce va urma - nu doar pentru talibanii care păzesc aeroportul, ci, sincer, pentru talibanii care își vor continua demersurile acolo.
Talibanii încearcă în acest moment să demonstreze lumii întregi că pot fi un guvern responsabil și că pot avea grijă nu doar de economie, ci și de securitate. Și dacă au eșuat în această misiune simplă - este evident că au fost jenați puternic”.
UPDATE 16: A patra explozie este „controlată”
Cea de-a patra explozie este una „controlată”, spun talibanii. Locuitorii din Kabul au raportat că au auzit cel puțin o altă explozie puternică în ultima oră. Secunder Kermani, corespondentul BBC în Afganistan, s-a aflat printre cei care au auzit explozia.
Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că explozia a fost provocată de forțele americane care au distrus echipamente. Aceștia au transmis că locuitorii orașului nu ar trebui să se îngrijoreze.
UPDATE 15: BILANȚ TOTAL - peste 70 de persoane decedate, peste 140 de oameni răniți (printre care 15 militari americani), dintre care majoritatea se află în stare gravă.
Printre cei morți se numără 12 militari americani (11 marini, 1 medic militar).
UPDATE 14: Ce s-a discutat în ședința de la Pentagon
Generalul Kenneth McKenzie de la Comandamentul Central al SUA a informat în legătură cu o serie de detalii discutate în ședința de la Pentagon.
- Autoritățile americane sunt de părere că în spatele atacurilor se află gruparea Statul Islamic (IS-K), iar amenințarea unor noi incidente este „foarte reală”. Acestea ar putea lua forma unor atentate sinucigașe cu bombă cu vehicul sau a unor atacuri cu rachete.
- Armata americană se coordonează și face schimb de informații cu talibanii pentru a preveni repetarea acestor atacuri.
- Forțele americane consideră că talibanii au împiedicat deja unele atacuri.
- Isis-K a atacat cu foc unele avioane militare, „fără efect”, dar armata americană nu crede că aceștia posedă sisteme portabile de apărare antiaeriană (Manpad).
- Pentagonul nu crede că sunt necesare trupe suplimentare pentru a securiza aeroportul internațional Hamid Karzai.
- Dronele și alte sisteme aeriene sunt folosite pentru a monitoriza evenimentele și a descuraja noi atacuri.
- Aproximativ 5.000 de persoane se află la aeroport și așteaptă să fie evacuate. Până în prezent, 104.000 de civili au fost transferați din Afganistan, dintre care 66.000 din SUA și 37.000 de la aliați și parteneri.
UPDATE 13: Acțiunea generalului McKenzie, care s-a arătat dispus să coopereze cu talibanii pentru a încerca să oprească atacurile evidențiază modul că americanii sunt nevoiți să răspundă pragmatic, deoarece, în esență, au pierdut războiul, iar talibanii au câștigat.
Interesul comun despre care a vorbit generalul McKenzie se referă la faptul că americanii vor să își evacueze toți oamenii din Afganistan până la sfârșitul lunii august, în timp ce și talibanii vor ca americanii să se retragă până atunci astfel încât să poată prelua controlul aerodromului.
Majoritatea statelor au decis, însă, să își limiteze demersurile de evacuare. Mulți oameni vor rămâne, practic, pe cont propriu.
UPDATE 12: O a patra explozie s-a produs în apropiere de aeroportul din Kabul.
UPDATE 11: Cine este atentatorul sinucigaș ISIS
Consultantul terorist american, care a lucrat pentru FBI și alte organizații guvernamentale, Evan Kohlmann a făcut publică fotografia cu atentatorul sinucigaș cu bombă ISIS. „Abdul Rahman al-Lowgari, care a efectuat operațiunea din apropierea aeroportului din Kabul”, a scris el.
Image: ISIS suicide bomber "Abdul Rahman al-Lowgari who carried out the martyrdom operation near Kabul Airport." pic.twitter.com/Z9sv8K711S
— Evan Kohlmann (@IntelTweet) August 26, 2021
UPDATE 10: SUA au ameninţat gruparea Statul Islamic
Autoritățile din SUA au amenințat Statul Islamic cu represalii în Afganistan după atentatul de joi. Pentagonul așteaptă noi atacuri din partea teroriștilor.
„Dacă putem descoperi cine are legături cu atacul, vom începe urmărirea lor”, a declarat generalul Kenneth McKenzie.
„Credem că ei intenţionează să continue aceste atacuri”, a spus generalul McKenzie, estimând că în trecut acest grup a avut tendinţa de a comite „atacuri multiple”.
Președintele Joe Biden va susține, în mai puțin de o oră, o declarație de presă.
UPDATE 9: Sacrificul suprem al trupelor armate
Trupele armate „au făcut sacrificiul suprem”, a anunțat ministrul de Externe din Marea Britanie, Dominic Raab. Oficialul a prezentat condoleanțe SUA pentru moartea celor 12 militari.
„Ei au plătit sacrificiul suprem în timp ce îi ajutau pe alții să evacueze teritoriul în siguranță”, a spus Raab.
„De asemenea, doresc să transmit condoleanțe familiilor tuturor afganilor uciși sau răniți”, a mai adăugat ministrul. „Am vrut să transmit condoleanțe familiilor tuturor celor uciși sau răniți. Este tragic faptul că, în timp ce căutau siguranța, au suferit de pe urma teroriștilor”.
Raab a declarat că atentatul cu bombă a fost o „reamintire crudă” a situației periculoase cu care se confruntă armata britanică pe teren în timp ce ajută la evacuarea oamenilor.
„Marea Britanie și SUA rămân hotărâte în misiunea de a evacua cât mai mulți oameni de acolo”, a adăugat el.
„Este o dovadă a curajului remarcabil al personalului nostru faptul că ei continuă să facă acest lucru în timp ce se află sub amenințarea focului. Nu vom lăsa ca actele lașe ale teroriștilor să ne oprească”, a mai transmis oficialul.
UPDATE 8: Statul Islamic își asumă responsabilitatea pentru atacuri
Statul Islamic își asumă responsabilitatea pentru atentatul din Kabul, într-un mesaj postat pe canalul Telegram al organizației lor de presă. Grupul a declarat că un atacator sinucigaș - pe care l-a identificat - a detonat o vestă cu explozibil printre afgani și forțele americane.
Oficialii americani din domeniul Apărării au declarat, de asemenea, că ei sunt de părere că în spatele atentatului cu bombă se află militanți regionali ai SI.
There's an explosion in Kabul airport today, at least 60 afghans were killed during the explosion. 4 US Marines were also killed in the accident. So far, there have been 3 explosions in the airport. May God protect all of the people in Afghanistan 😭😭 pic.twitter.com/CI5cbIxOIO
— Aashish Kumar thakur (@AashishKumarT13) August 26, 2021
UPDATE 7: A treia explozie ce a avut loc în capitala Afganistanului a fost catalogată drept atac terorist.
UPDATE 6: Liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a făcut apel la preşedinta democrată Nancy Pelosi să-i recheme de urgenţă pe parlamentari la Washington înainte de 31 august, pentru ca aceştia să fie informaţi de administraţia Biden în legătură cu situaţia din Afganistan.
Kevin McCarthy a cerut și organizarea unui vot asupra unui proiect de lege a unui republican, Mike Gallagher, care prevede interzicerea retragerii trupelor americane „până când toţi americanii sunt în afara Afganistanului” dincolo de data-limită de 31 august.
Proiectul de lege nu are aproape nicio şansă să fie adoptat de camera inferioară a Congresului, controlată de democraţi, care nu îl susţin. Adjunctul şefului de cabinet al lui Nancy Pelosi i-a adresat un răspuns dur pe Twitter lui Kevin McCarthy.
„Ceea ce nu va ajuta la evacuarea americanilor sunt noi lovituri politice lipsite de conţinut şi distrageri din partea şefului minorităţii, care a obervat fără să facă nimic în timp ce preşedinte (Donald) Trump negocia cu mândrie cu talibanii”, a scris Drew Hammill pe Twitter.
UPDATE 5: Întrebat când SUA va stopa evacuarea civililor pentru a se concentra pe retragerea trupelor, generalul Kenneth McKenzie a refuzat să ofere o dată precisă. Planul este de a „maximiza” numărul de persoane evacuate „chiar și în timp ce ne pregătim să reducem forțele de pe teren”, a spus el. Generalul Kenneth McKenzie a recunoscut, însă, că autoritățile trebuie să găsească un echilibru între cele două.
Întrebat cum au reușit atentatorii să se apropie de forțele americane și să lanseze atacurile, generalul McKenzie a spus că a existat „în mod clar un eșec” din partea forțelor talibane care verificau oamenii din afara aeroportului. SUA vor „încerca să îmbunătățească toate practicile noastre pe măsură ce depășește momentul”, a comunicat generalul.
Anterior, talibanii au declarat că exploziile au avut loc într-o zonă aflată sub controlul SUA.
UPDATE 4: Generalul Kenneth McKenzie de la Comandamentul Central al SUA a declarat că SUA și militarii „fac tot ce pot pentru a se pregăti pentru aceste atacuri”. „A fost o zi grea astăzi”, a declarat generalul McKenzie.
„Amenințarea din partea Isis este complet reală, ne așteptăm ca aceste atacuri să continue”, a spus McKenzie. SUA „îi va urmări” pe cei responsabili. „Vom continua să executăm misiunea în pofida acestui atac”, a declarat generalul Kenneth McKenzie.
El a mai precizat că doi atentatori sinucigași cu bombă „despre care se estimează că au fost luptători ISIS (Statul Islamic)” au atacat aeroportul și un hotel din apropiere.
„Atacul de la Abbey Gate a fost urmat de un număr de bărbați înarmați ai ISIS care au deschis focul asupra civililor și forțelor militare”, a spus el. „În acest moment, știm că 12 membri ai serviciilor americane au fost uciși în acest atac”, a transmis generalul.
Autoritățile au estimat un număr de aproximativ 1.000 de cetățeni americani care încă se află în Afganistan.
UPDATE 3: 12 soldați americani au murit, în urma exploziilor de la Kabul.
Aproximativ 5.400 de militari americani participă, în continuare, la operațiunile de evacuare.
O a treia explozie a fost raportată în capitala Afganistanului, potrivit primelor informații. Nu se știe, momentan, dacă a avut loc tot în zona aeroportului sau în alt teritoriu.
UPDATE 2: Noi detalii ies la iveală din rapoartele autorităților. A doua explozie a avut loc în apropierea unui canal, în timp ce mai mulți afgani se adăposteau și așteptau să intre pe poarta aeroportului. În urma exploziei, victimele au fost aruncate în apa din albie.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că operaţiunile de evacuare din Afganistan vor continua în pofida atentatelor „barbare” care au avut loc lângă aeroportul din Kabul. „Ne vom continua operaţiunea (de evacuare). Şi ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei. În mod clar, ceea ce arată acest atac este importanţa de a continua această muncă în modul cel mai rapid şi mai eficace posibil în orele care ne rămân şi tocmai aceasta vom face noi”, a subliniat Boris Johnson.
În acest moment, la Pentagon are loc o ședință de urgență. Autoritățile avertizează că primele două explozii reprezintă doar începutul unei operațiuni teroriste foarte bine puse la punct.
UPDATE 1: Autoritățile au raportat 71 de decese și 140 de răniți. Printre cei decedați se numără, în cea mai mare parte, cetățeni afgani civili. Numărul soldaților din cadrul forțelor speciale SUA raportați decedați a crescut la 10.
„Confirmăm că mai mulţi militari (americani) au fost ucişi în atentatul complex de la aeroportul din Kabul”, a anunţat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. „Alţi câţiva au fost răniţi”, a adăugat el. „Ştim, de asemenea, că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios”, a mai precizat Kirby.
Potrivit Wall Street Journal şi postului de televiziune Fox, care citează responsabili americani sub protecţia anonimatului, printre militarii americani uciși se numără patru soldaţi din trupele de puşcaşi marini, acestea fiind primele atacate în operațiunile din Afganistan, după luna februarie a anului 2020.
Exclusive : Second explosion hit Baron Hotel near #Kabul airport in #Afghanistan where Americans were rescued last week. Casualties reported. pic.twitter.com/FJIp7nk112
— Malik Ali Raza (@MalikAliiRaza) August 26, 2021
Știre inițială: Două explozii au avut loc, joi, 26 august, în apropierea Aeroportului Internațional din capitala Afganistanului. Prima explozie a reprezentat un atac sinucigaș plănuit chiar la intrarea în aeroport, în apropierea hotelului Baron în care se cazau, în general, forțele NATO. A doua explozie a avut loc la poarta Abbey a aeroportului și ar fi fost lansată cu ajutorul unei mașini-capcană, potrivit presei internaționale.
Mai multe persoane au fost ucise, printre care se numără și militari americani, precum și civili afgani și talibani. Peste 100 de victime au fost raportate în urma tragediei din Kabul.
Cine e în spatele atacului?
Surse oficiale au declarat reporterilor CNN că ar putea dura câteva ore până când oficialii americani vor putea identifica persoanele care au dus la manifestarea celor două explozii. Oficialii americani sunt, însă, aproape siguri că în spatele acestei operațiuni ucigașe se află filiala afgană a temutului Stat Islamic- ISIS-Khorasan
În ultima săptămână, atât președintele Biden, cît și Pentagonul au avertizat cu privire la un posibil atac ISIS asupra aeroportului din Kabul, pe măsură ce informațiile venite din partea serviciilor secrete avertizau asupra acestei amenințări. De altfel, scrie CNN, președintele Biden a justificat cu ajutorul acestor amenințări decizia sa de aretrage trupele americane până la termenul anunțat- 31 august.
Talibanii jură răzbunare
Miercuri, serviciile secrete au informat că riscurile de securitate la adresa Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul au crescut. Rapoartele s-au bazat pe un " flux de amenințări foarte specific” din partea ISIS-K cu privire la atacurile planificate împotriva mulțimilor din afara aeroportului
SUA consideră că teroriștii din ISIS-K, dușmani declarați ai talibanilor, vor să creeze haos în Afganistan au capacitatea să efectueze numeroase atacuri.
Dublul atentat sinucigaș comis joi în apropierea Aeroportului din Kabul este opera filialei afgane a rețelei teroriste Stat Islamic, a afirmat și un oficial guvernamental de la Washington, citat de agenție Associated Press. La rândul lor, talibanii spun că vor face tot ce e omenește posibil să pună mâna pe cei care au organizat atacul terorist. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat într-un mesaj: „Condamnăm cu tărie acest incident groaznic și vom lua toate măsurile pentru a aduce vinovații în fața justiției”.
Atacul poate fi o răzbunare pentru faptul că talibanii au executat un lider al ISIS-K îndată ce au ocupat închisoarea în care acesta era deținut de guvernul afgan.