Se schimbă regulile pentru dosarul de pensie. O nouă lege pentru pensionari

Se schimbă regulile pentru dosarul de pensie. O nouă lege pentru pensionari

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre noul proiect legislativ prin care pensionarii vor putea obține adeverințele de care au nevoie de la casele de pensii care au documente de la întreprinderi desfiinţate.

Violeta Alexandru a anunţat că va propune un proiect de lege pentru a veni în sprijinul pensionarilor ce au nevoie de documente de la întreprinderi desfiinţate. Ea a explicat că are în vedere  şi respectarea dreptului „societăţilor care au preluat arhivele să îşi acopere costurile necesare” şi a atras atenţia că „statul a eşuat când se ocupa de acest lucru”.

Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru: „Am primit mesaje de la oameni de la firme, mai ales care au dat faliment în legătură cu arhivele. Care înseamnă adeverințe pentru venitul brut, pentru sporuri. Au nevoie oamenii, și nu au nicio vină că respectiva societate a intrat în insolvență. M-am gândit cum aș putea să-i ajut pentru a li se elibera decizia de pensionare”, a declarat Violeta Alexandru.

Fostul ministru: „Statul a eşuat când se ocupa de acest lucru”

Violeta Alexandru a adăugat că, prin această inițiativă, se are în vedere şi respectarea dreptului „societăţilor care au preluat arhivele să îşi acopere costurile necesare” şi a atras atenţia că „statul a eşuat când se ocupa de acest lucru”. Fostul ministru a explicat că a luat în considerare și experiența din Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este dreptul oamenilor”, a precizat Violeta Alexandru și a menționat că ei trebuie „să se ducă la societatea comercială (ce a preluat arhiva respectivă - n.red.) care are are obligația să afișeze pe site de la ce firma au preluat arhiva. Merg și li se eliberează adeverința, iar costurile trebuie suportate de stat”.

Violeta Alexandru: Sunt mai multe prevederi care să ușureze viețile oamenilor

„Propunerea legislativa mai are prevazută în afară de această obligație si eliberarea adeverințelor într-un anumit termen, până la care casele de pensii să suporte aceste costuri, același lucru și Arhivele Naționale. Sunt mai multe prevederi care să ușureze viețile oamenilor”, a mai spus Violeta Alexandru

Potrivit acestui proiect legislativ, pentru modificarea și completarea legii Arhivelor Naționale și a Codului Muncii (legea 53/2003), „costurile asociate predării documentelor cu valoare practică către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se suportă din bugetul Arhivelor Naţionale, respectiv din bugetul Casei Naţionale de Pensii Publice”.

De asemenea, cheltuielile efectuate de de oameni cu serviciile arhivistice ar urma să fie decontate „o singură dată pe an” de casele teritoriale de pensii, iar cheltuielile să fie „suportate de bugetul asigurărilor sociale de stat şi se pot acoperi din fonduri externe nerambursabile”, a concluzionat fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru la Realitatea Plus.