91% dintre decesele din ultima lună au survenit la persoanele nevaccinate. Cifrele anunțate de ministrul Sănătății

91% dintre decesele din ultima lună au survenit la persoanele nevaccinate. Cifrele anunțate de ministrul Sănătății

Ministrul Ioana Mihăilă vine cu noi detalii despre situația epidemiologică din România. Demnitarul a atras atenția asupra importanței vaccinării, în contextul în care 91% dintre decese înregistrate în ultima lună au fost raportate în cazul persoanelor nevaccinate. Ministrul a vorbit și de câte paturi va fi nevoie în spitale, pentru a face față valului patru al pandemiei.

Persoanele nevaccinate sunt mai expuse riscului de a contracta SARS-COV-2 și de a dezvolta forme severe de boală, care să necesite internare în unități medicale sau care să implice deces. Ministrul Ioana Mihăilă explică faptul că, în ultima lună de zile, în România, 91% dintre cazurile mortale au fost raportate la persoanele nevaccinate împotriva COVID-19.

Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectări şi 91% din decese au apărut la persoane nevaccinate

"Uitându-ne pe ce s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni în România, observăm că 87% din noile cazuri, chiar dacă nu au fost atât de multe, sunt ale nevaccinaţilor. 87% din cazurile de noi infectări au fost la persoane nevaccinate şi 91% din decese au apărut la persoane nevaccinate, deci cred că nu mai trebuie să existe urmă de îndoială că vaccinaţii vor fi protejaţi, nevaccinaţii sunt încă expuşi riscului", a explicat ministrul Ioana Mihăilă.

Deși în valul patru al pandemiei este posibil să înregistrăm un număr mare de infectări, ministrul Sănătății spune că, dacă persoanele care se infectează vor fi vaccinate, nu vor dezvolta decât forme ușoare sau foarte ușoare de boală. Demnitarul a oferit drept exemplu situația din Marea Britanie, unde numărul de cazuri de vaccinări este asociat cu un număr redus de pacienți internați, respectiv decese.

De câte paturi ATI va avea nevoie România în valul patru

"În acest moment, lucrurile încă arată bine, dar numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 este în creştere. Săptămâna aceasta am primit un raport de la INSP unde au fost prezentate 4 scenarii în funcţie de rapiditatea cu care creşterea aceasta a cazurilor se poate instala, iar în scenariul pesimist (...) ne putem aştepta la o creşte rapidă a cazurilor, ajungând până în 15 septembrie să avem peste 1.500 de noi cazuri pe zi.

Raportul INSP calculează şi nevoile de resurse în ceea ce priveşte numărul paturilor. Se estimează că în plin val 4 pandemic s-ar putea să fie nevoie de 500, 500 şi ceva de paturi de terapie intensivă. (...)

Cred că fiecare bolnav contează, cred că fiecare nou infectat care putea să nu se infecteze, cred că fiecare persoană care moare şi putea să nu moară în contextul în care acum avem vaccin contează, pentru că din acei 1.500 s-ar putea să fie cineva apropiat nouă", a declarat Ioana Mihăilă la B1 TV.

Ioana Mihăilă, acuzată ca bate câmpii cu grație

Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeș din București, nu este de acord cu afirmațiile făcute de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, care făcuse o comparație între România și Marea Britanie din punct de vedere epidemiologic. „Dacă luăm o comparaţie cu o zi din martie 2021, în România, când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie, ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese”, afirma ministrul Sănătății.

Emilian Imbri o contrazice pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

Emilian Imbri a reacționat și a spus că această comparație nu își are rostul. „Depinde cine privește și pe cine îndemnăm să privească. Dacă vorbim despre populație, aceasta nu va privi în niciun fel și va continua relaxată și liniștită. Pentru că numărul anunțat nu le provoacă îngrijorare.

Trebuie să ținem cont că 90 și ceva de cazuri azi poate să însemne 100 și ceva mâine. Comparațiile între România și alte țări nu sunt bine făcute pentru că situațiile sunt diferite. Cu ce vaccin s-a vaccinat Anglia și cu ce vaccin, preponderent, ne-am vaccinat noi? S-a spus că în Anglia este un număr foarte mare de pacienți care au trecut prin vaccinare, dar s-au infectat. La noi s-a raportat că 25% din populație s-ar fi vaccinat.

„Putem să batem câmpii cu grație și să mergem în Israel”

Ce spune doamna ministru nu are niciun fundament pentru că putem să batem câmpii cu grație și să mergem în Israel, acolo unde Berkovits a declarat că în Israel lucrurile erau sub control total și dintr-o dată au început să apară infectări. Ei se sperie acum de peste 1000 de cazuri pe zi. Aici trebuie să ne întrebăm noi: nu ar trebui să ne întrebăm de ce aceste state puternice se sperie?”, a spus medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News