„Rechinul” rămâne în Mexic. Un alt judecător suspendă temporar extrădarea lui Florian Tudor

„Rechinul” rămâne în Mexic. Un alt judecător suspendă temporar extrădarea lui Florian Tudor

Florian Tudor, zis „Rechinul”, a fost arestat în Ciudad de Mexico joia trecută, pe 27 mai, în urma unei cereri de extrădare venită din partea oficialităților de la București. Acesta a obținut blocarea momentană a demersurilor de trimitere în România pentru a fi judecat.

Acuzat de DIICOT de șantaj, constituire de grup infracțional organizat și instigare la tentativă de omor, Florian Tudor a obținut luni în instanță o blocare temporară a extrădării din Mexic. Tribunalul București a emis pe 23 martie un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui. Poliția l-a reținut la sfârșitul săptămânii trecute chiar în sediul Procuraturii Generale mexicane, scrie Libertatea.

Pe 30 iunie, în Mexic, urmează să înceapă judecata pe fond a cererii de extrădare formulate de la București. Avocatul lui Tudor și un agent al Ministerului Federal au fost eliberați din arest, după ce fuseseră reținuți cu ocazia capturării românului. Cel din urmă a explicat în fața judecătorului că Florian Tudor, în calitate de reclamant, se afla chiar în timpul unor diligențe juridice în sediul Procuraturii Generale (FGR). Acolo a fost ridicat românul de agenți ai Poliției

„Florian Tudor primește o suspendare din oficiu în legătură cu operațiunile declanșate împotriva sa și nu va putea fi supus unei stări de izolare în detenție, deportării, expulzării sau extrădării. Sub cea mai strictă responsabilitate, autoritățile trebuie să se abțină imediat de la efectuarea actelor menționate anterior împotriva reclamantului”, a declarat judecătorul în materie penală Antonio Gonzalez Garcia, citat de cotidianul El Universal.

Anterior verdictului de luni, un judecător administrativ la care dosarul a ajuns imediat după reținerea lui Tudor a suspendat și el extrădarea. Acesta a refuzat să se pronunțe, declinându-și competența către o instanță penală.

 „E vorba despre firești proceduri judiciare, dar autoritățile mexicane consideră că extrădarea va putea fi pusă în practică într-un termen rezonabil”, au precizat pentru Libertatea surse implicate în procedurile legate de aducerea în țară a lui Tudor.

Procedurile pot dura și câteva luni. Tudor rămâne deocamdată în arest cu un mandat provizoriu de 60 de zile. Însă autoritățile de la București trebuie să trimită probele pe care se bazează cererea de extrădare. După primirea lor instanța mexicană poate să dea un verdict definitiv asupra solicitării din partea României. „Rechinul” e acuzat că e capul unei rețele de clonare de carduri, cu vaste ramificații la nivel internațional și cu cartierul general pe riviera mexicană.. El e suspectat că a implementat în propriile bancomate ale companiei „Intacash” a unor dispozitive de skimming în plăcile de bază. Astfel se pot copia datele de pe cardurile utilizatorilor, fără a mai fi astfel nevoie să acționeze asupra bancomatelor altor firme.

 

Ne puteți urmări și pe Google News