Joe Biden despre problema iraniană: SUA are un drum lung de parcurs

Joe Biden despre problema iraniană: SUA are un drum lung de parcurs Sursa foto: EVZ

Președintele Biden i-a spus vineri, 30 aprilie, directorului serviciului de informații externe al Israelului, Yossi Cohen, că SUA are un drum lung de parcurs în discuțiile cu Iranul înainte de a fi de acord să revină la respectarea deplină a acordului nuclear din 2015, potrivit unui înalt oficial israelian care a relatat discuțiile dintre cei doi.

apelul telefonic dintre BidenSituația actuală se prezintă în felul următor: Cohen, care a fost director al Mossad din 2016, a prezentat poziția Israelului cu privire la această problemă, spunându-i lui Biden că ar fi o greșeală ca SUA să revină la acord fără a-l îmbunătăți mai întâi. Biden l-a asigurat pe Cohen că SUA va continua să accepte contribuția Israelului în viitor.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că reuniunea lui Cohen la Casa Albă a avut loc vineri, 30 aprilie, cu consilierul Jake Sullivan și alți oficiali ai securității naționale. Purtătorul de cuvânt a spus că Biden „a fost prezent pentru a-și prezenta condoleanțele pentru tragedia de la Muntele Meron”.

 US President Joe Biden participates in a virtual event with the House Democratic Caucus in the Eisenhower Executive Office Building at the White House in Washington, DC, USA, 03 March 2021. EPA/Yuri Gripas / POOL

Însă un înalt oficial israelian a contestat acest lucru, spunând că întâlnirea dintre directorul Mossad și președintele SUA nu a avut vreo legătură cu panica creată pe Muntele Meron, ci a fost o întâlnire pre-programată cu președintele pentru a discuta despre Iran.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea a avut loc vineri, înainte de prânz, chiar după apelul telefonic dintre Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul căruia Biden a oferit condoleanțe pentru dezastru.

Întâlnirea a durat aproximativ o oră, a declarat oficialul israelian. Cohen a fost singura persoană din partea israeliană care a participat la această întâlnire. Iar din partea SUA au participat Biden, Sullivan și directorul CIA, Bill Burns.