CNAS, despre documentul care confirmă că vaccinul AstraZeneca poate produce tromboze. „Nu eram obligați să publicăm”

CNAS, despre documentul care confirmă că vaccinul AstraZeneca poate produce tromboze. „Nu eram obligați să publicăm” Sursa foto Dreamstime

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a informat pe data de 24 martie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) despre faptul că vaccinul AstraZeneca poate produce tromboze, solicitând instituției să publice online documentul informativ. CNAS, însă, nu a publicat documentul, ci a dispus o circulară spre informarea Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Potrivit reprezentanților instituției, solicitarea ANMDM nu avea caracter obligatoriu.

Autoritățile din România au fost informate oficial în urmă cu aproximativ două săptămâni că vaccinul AstraZeneca poate produce tromboze. 

ANMDMR a publicat pe data de 24 martie documentul oficial de la compania AstraZeneca prin care se recunoaște faptul că există o legătură între cheagurile de sânge și acest vaccin. Instituția a transmis informația mai departe către CNAS, solicitând publicarea informațiilor pe platforma online a instituției. 

Totodată, cei de la AstraZeneca spun că există mai multe beneficii comparativ cu riscurile la care oamenii sunt supuși în cazul în care vor alege, totuși, să se vaccineze cu acest ser.

Ne puteți urmări și pe Google News

În documentul pe care AstraZeneca l-a trimis autorităților din țara noastră se face apel și la faptul că medicii trebuie să fie foarte atenți în cazul în care persoanele vaccinate au nevoie de asistență medicală imediată, dacă prezintă simptome precum dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare sau dureri abdominale persistente.

CNAS: Nu aveam obligația informării despre problemele vaccinului AstraZeneca

În contextul informațiilor apărute în spațiul public, CNAS a declarat că solicitarea primită din partea ANMDMR nu reprezenta decât o recomandare, nicidecum o obligație. 

“Am primit la Casa Națională o informare de la Agenția Națională a Medicamentului. Informarea a fost trimisă tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, dar și instituțiilor din domeniul sănătății - Casa Națională, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor.

Noi, ca instituție, nu aveam obligația informării profesioniștilor din sănătate, însă fiind în plină pandemie, am zis că ajutăm autoritatea abilitată, respectiv Agenția Națională a Medicamentului, care ne-a transmis această informare și am transmis-o către Casele Județene de Asigurări de Sănătate, ca să fie transmise acele informări profesioniștilor din sănătate, respectiv medicilor. Informarea este transmisă profesioniștilor din sănătate, nu publicului larg”, a spus CNAS. 

Afișarea pe pagina electronică a documentului se face la secțiunea informații pentru furnizori, nu la secțiunea informațiilor publice, deoarece, potrivit CNAS, documentul “nu era de interes public”. 

“Este o informație adresată specialiștilor din sănătate, iar pe site-ul fiecărei Case există această secțiune. (...) Informările nu sunt adresate publicului larg, ci profesioniștilor, adică medicilor. Doar medicul știe ce să facă cu ele”, a transmis CNAS. 

După conferința de presă organizată pe 7 aprilie de Agenția Europeană a Medicamentului, care a transmis noi informații referitoare la raportul beneficiu-risc al acestui vaccin, CNAS “a dispus retragerea acestei informări pentru că nu mai este de actualitate”. 

ANMDMR confirmă

CNAS nu era obligat să publice informațiile primite, confirmă Agenția Națională a Medicamentului.   

“Noi, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului, suntem obligați să facem informarea către profesioniștii din sănătate. Însă, pe lângă informarea pe care o facem noi, trimitem și către alte instituții pentru că așa este normal. Dacă dânșii doresc, pot transmite mai departe. Nu este, însă, obligatoriu”, a transmis ANMDMR. 

Cum explică CNAS întârzierea publicării documentului de către Casele Județene 

CNAS a dispus la data de 24 martie o circulară prin care a direcționat documentul către Casele Județene de Asigurări de Sănătate, spre a le publica pe site-urile instituțiilor. Circulara, însă, a fost transmisă oficial abia la data de 6 aprilie, înregistrând o întârziere ce ridică semne de întrebare. 

CNAS susține în acest sens că “la serviciul de specialitate a apărut un focar de coronavirus, care a perturbat activitatea direcției și abia în data de 6 aprilie a plecat această circulară. Dar repet, nu era o obligație, ci am decis să recurgem la circulară ca să sprijinim ANMDMR”. 

“CNAS nu are obligația să transmită aceste documente, repet. Agenția Medicamentului a făcut-o, însă, publică. Am întocmit o circulară care să se adreseze Caselor Județene, iar aceasta a fost aprobată pe data de 1 aprilie de către președinte (Adrian Gheorghe - n.r.)”, a transmis CNAS.