Xi către Merkel: UE trebuie judece China în mod independent

Xi către Merkel: UE trebuie judece China în mod independent

Președintele chinez a semnalat o nemulțumire a Chinei legată de o mai strânsă relație între UE și SUA pe parcursul mandatului președintelui Joe Biden

Miercuri, în cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, președintele chinez Xi Jinping a spus că Uniunea Europeană trebuie “să-şi cântăreacă independent” poziția față de China, el luând în considerare o mai mare coordonare a politicii cu Statele Unite.

“În prezent, relațiile dintre China și UE au șansa unei noi dezvoltări, dar întâmpină și diverse obstacole“, a declarat Xi, citat de televiziunea de stat CCTV. “Dezvoltarea Chinei reprezintă o șansă pentru UE. Sperăm ca UE să ia decizia corectă independent și să-și asigure o autonomie strategică în adevăratul sens al cuvântului”.

Xi a subliniat că China va rămâne deschisă firmelor de afaceri germane și a cerut Berlinului să nu impună restricții companiilor chineze. “Timp de cinci ani la rând, China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei“, a spus Xi. “Sperăm ca Germania să rămână în continuare deschisă și să extindă... cooperarea între companiile din țările noastre“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apelul președintelui chinez survine pe fondul relațiilor reci dintre China și UE după ce Beijingul a impus sancțiuni unor membri ai Parlamentului European, având în vedere că UE a înscris patru oficiali din provincia Xinjiang pe o listă cu sancțiuni ca urmare a încălcării drepturilor omului împotriva minorității uigure.

În declarația chineză nu se face nicio referire la sancțiuni și nici la acordul de investiții dintre UE și China, la care s-a ajuns anul trecut, spre sfârșitul mandatului german la președinția Consiliului UE. Xi a spus doar că, “anul trecut, am comunicat de mai multe ori și am avut un rol important în relațiile dintre China și Germania și în relațiile Chinei cu UE... fiind capabili să facem un lucru important și reprezentativ“.

În convorbirea cu Merkel, Xi s-a angajat să conlucreze cu UE în privința schimbării climei și a multilateralității, respingând totodată naționalismul legat de vaccin.

Nu s-a înregistrat nicio declarație imediată din partea biroului cancelarului.

 

Canalul CCTV a citat-o (pe dna Merkel), afirmând că Berlinul se gândește în continuare să conlucreze cu Beijingul în privința problemelor importante de pe glob.