Lumea muzicală este în doliu. Un mare dirijor s-a stins la 77 de ani. VIDEO

Lumea muzicală este în doliu. Un mare dirijor s-a stins la 77 de ani. VIDEO

Lumea muzicală este în doliu, după ce un mare artist american, dirijorul James Levine a decedat la vârsta de 77 de ani.

Lumea muzicală este în doliu.

Un important artist american a decedat zilele acestea. Dirijorul James Levine, a fost timp de 40 de ani directorul muzical al Metropolitan Opera din New York. Anunțul decesului a fost confirmat de medicul acestuia, Len Horovitz. Informația a fost publicată, inițial de New York Times.

James Levine a decedat din „cauze naturale” pe 9 martie în Palm Springs, California, a precizat cel care i-a fost medic timp îndelungat, Len Horovitz pentru AFP. El nu a oferit și alte detalii despre deces.

Ne puteți urmări și pe Google News

James Levine avea 77 de ani.

Numit director muzical al Metropolitan Opera în 1976, un dirijor originar din Cincinnati, a transformat în profunzime instituţia. El a înscris-o în rândul marelor scene de opera ale lumii.

Deși se baza pe un repertoriu alcătuit în principal din clasici, James Levine nu s-a sfiit să promoveze și lucrări contemporane. Aceasta chiar dacă erau mai puțin cunoscute iubitorilor de artă. De asemenea, el a readus în atenția publicului și compozitori care au fost uitați.

În total, James Levine a dirijat orchestra Metropolitan Opera în peste 2.550 de spectacole.

Lumea muzicală este în doliu

Începând din 2006, el s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate. O rană pe care a căpătat-o la umăr după ce a căzut pe scenă i-a făcut foarte mari necazuri. De asemenea avea insuficiență renală și hernie de disc.

În anul 2016, James Levine a renunțat la conducerea muzicală a Metropolitan Opera, tot din motive de sănătate. Boala Parkinson, de care suferea de mai mulţi ani, l-a împiedicat să-și mai continue activitatea.

A rămas însă director muzical onorific până în decembrie 2017.

Scandalul sexual în care a fost implicat

A fost suspendat după ce New York Times şi New York Post, a publicat mărturiile unui bărbat care l-a acuzat de abuz sexual. Cele două publicații au relatat că abuzurile ar fi început încă din 1985, când presupusa victimă avea 15 ani. Acestea au continuat până în 1993.

Ulterior, alți trei bărbați au susținut acuzații similare, spunând că au fost agresați sexual de cunoscutul dirijor. James Levine nu a fost cercetat niciodată și nici pus sub acuzare.

În martie 2018, conducerea Metropolitan Opera a publicat concluziile unei anchete interne pe acest subiect. Concluziile confirmau că există „probe credibile” potrivit cărora muzicianul „ar fi avut un comportament sexual abuziv”. James Levine a fost eliberat din toate funcşiile pe care le mai ocupa în cadrul instituţiei.

Funcţia de director muzical a Metropolitan Opera a fost preluată de dirijorul canadian Yannick Nézet-Séguin, în 2018.